GALERII JA VIDEOD ⟩ Londoni rassiprotestid muutusid rahutuks, Madonna tuli kohale karkudel

Elu24
Copy

Laupäeval korraldati Londonis tuhandete osavõtjatega BLM meeleavaldus, mis väisas ka USA saatkonda. Enamasti rahulikult kulgenud protesti käigus juhtusid ka mõned inetumad intsidendid.

Mitmetes maailma linnades korraldatakse suuri proteste, et toetada USA rassismivastast liikumist. Vaatamata vihmasele ilmale ilmus täna Londoni «Mustad elud loevad» protestile tuhandeid inimesi.

Linnavalitsus oli üles kutsunud inimesi suuri rahvakogunemisi vältima. Briti meedia teatel tuli kohale aga üle 10 000 inimese, mõningatel andmetel mitukümmend tuhat.

Ajakirjanik Jake Hanrahan jagas ülevaadet kohapealt. Tema sõnul oli sündmust hoolikalt korraldatud. Ringi liikusid tiimid ametlike «ülevaatajatega», jagati vett ning isegi toitu. Paljud kandsid maske, kuigi sotsiaalse distantsi tagamiseks ruumi ei jätkunud.

Protestid kulgesid valdava osa päevast rahulikult, inimesed pidasid Parlamendi väljakul kõnesid ning marssisid mööda Londoni tänavaid. Politsei järelvalve all liiguti ka USA saatkonna ette.

Protestijad kandsid ka kuju, mille näo asemel oli Donald Trumpi mask. Hiljem nähti seda  valgusfoori posti otsas «vardasse aetuna». Rahvahulgal oli sõnumeid ka oma riigijuhtidele. Mõnel juhul hõikas rahvas «Boris Johnson on rassist». Võis näha ka raevukamaid plakateid nagu «Lööge Londoni politsei maha».

Teiste seas tuli üllatuslikult tänavale ka Madonna. Lauljanna oli just läbinud põlveoperatsiooni, seega pidi ta rahva seas liikuma karkudel. Madonna on BLM liikumist tugevalt toetanud. Protestijate hulgast astus esile ka poksija Anthony Joshua.

Pingelised vahejuhtumid

Päevase protesti käigus sodis üks protestija muuhulgas Winston Churchilli kuju ära. See on tekitanud tulise diskussiooni, kas tegu on riigimehe kunagiste rassistlike märkuste pärast põhjendatud või peaks ta fašismi vasti võitlemise eest rahule jätma.

Õhtul peale kella 19 oli olukord segasem. Paljud rahulikud meeleavaldajad lahkusid tugevneva vihma tõttu ja tulisemalt meelestatud protestijad jäid enamusse. Kohale jõudis ka märulipolitsei, kelle pihta visati veepudeleid ning ilutulestikku. 

Samuti tegutses rahvahulga vastu ratsapolitsei üksus. Ühe ratsapolitseinikuga juhtus ka tõsisem õnnetus, kui rüseluses visati politseinike pihta jalgratas. Ehmatanud hobune tormas minema, sealjuures sai ratsanik pihta valgusfooriga ning paiskus sadulast.

BLM kampaania raames on meeleavaldusi korraldatud kõikjal maailmas. Need on inspireeritud USAst, kus protestitakse juba üle nädala politseivägivalla vastu. Õhtul eeldatakse Washingtonis suurimat protesti, mis tõutab ligineda 200 000 osalejale.

Proteste ühendavad USAst inspireeritud loosungid nagu «Mustad elud loevad» ja «Ma ei saa hingata». Samas paljudes paikades üritatakse ka sarnaseid siseriiklikke probleeme adresseerida. Näiteks Kasahstanis opositsiooniaktivisti Dulat Agadili surma pärast, kes suri politsei süül.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles