Dopinguküüsis olnud Rootsi kulturist keelatud ainete kõrvalmõjudest: voodis täielik nullipoiss

Elu24
Copy
Kulturist. Foto on illustratiivne.
Kulturist. Foto on illustratiivne. Foto: via www.imago-images.de/imago images / Xinhua/Scanpix

Endine jõutõstja ja kulturist Kenneth Ekholm rääkis eelmisel reedel avameelselt Expressenile oma dopingu tarvitamisest. Praegu 43-aastane mees alustas dopinguainete kasutamist juba 14-aastaselt.

Keelatud ainete kasutamise kõrvalnähud ei lasknud end kaua oodata. 

«Inimesed ehmatasid ära, kui rääkisin, kui raskelt mõjub see seksuaalsele võimekusele,» jutustas rootslane.

Ekholm tarvitas palju erinevaid dopinguaineid, mis enamus sisaldasid testosterooni. Negatiivne mõju oli eelkõige vaimsele tervisele, kuid Ekholm jätkas dopingu pruukimist, sest nende toel paranesid jõusaalitulemused kiiresti.

Peagi tõusis noore mehe vererõhk ja rootslasel hakkas tihti ninast verd voolama. Eriti dramaatiliselt mõjutasid dopinguained mehe seksuaalelu. Mees tarbis kehavälist testosterooni niivõrd palju, et organism lakkas ise meessuguhormoone tootmast. Seksuaalne võimekus langes, samuti kukkus nulli lähedale mehe suguiha.

«Kui aju ja munandid enam testosterooni ei tooda, siis ei ole kuskilt mingit abi. Proovisin Viagrat, ja kõike muud, kuid miski aidanud - peenis lihtsalt ei jäigastunud,» rääkis Ekholm.

«Oli palju kenasid neide, kes olid minust huvitatud, mul oli ilus keha. Kuid voodis ei saanud ma hakkama. Tüdrukudki olid hämmeldnunud - mis toimub?»

Ekholm tarvitas dopingut seitse aastat ja ütles, et jättis lolluse juba kaua aega tagasi maha.

Aga siiani vaevavad Rootsi kehaehitajat tugevad liigesevalud, ees ootab maksasiirdamise operatsioon. Ekholm märkis, et ei mõista iseennast ja imestas, kuidas ta võis noorusaastatel oma tervise ohvriks tuua. 

«18-aastaselt surusin pingilt 217,5 kilogrammi. Aga mis tähtsust sel on? Kui tegin rekordi, oli mu keha nii dopingut täis, kui veel võimalik. See on vist meeste jaoks mingi machovärk, kuid mul on siiamaani kehaga probleeme,» arutles rootslane.

Suhtumine dopingusse on muutunud ja Ekholm tahab olla noortele hoiatavaks näiteks.

Ta sõnas, et keelatud ained ja kõvad tulemused ei korva ainete halba mõju vaimsele tervisele.

«Dopingut tarvitavad inimesed ei ole sisemiselt terved, nad on ebakindlad. Nad usuvad, et doping aitab neil saavutada teatud tunde. Mõned, kellega olen rääkinud, ei saavuta seda ihaldatud tunnet kunagi.»

«On äärmiselt oluline rääkida noortele dopinguainete tarvitamise riskidest ja ohtudest. Mitte kunagi ei tasu dopinguga algust teha ega seda proovida,» võttis rootslane asja kokku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles