Teadlaste avastatud planeet ja päike tõotavad olla justkui teine Maa ja Päike

Elu24
Copy
Kunstniku ettekujutus kaugest maailmast. Illustreeriv.
Kunstniku ettekujutus kaugest maailmast. Illustreeriv. Foto: ZUMAPRESS.com / MEGA/Scanpix

Meie Päikesega väga sarnase tähe ümber tiirlev planeet asub lootustandvas kauguses. Astronoomide sõnul on see märk kauge maailma elukõlbulikkusest, vahendab ERR.

Kauges Kepler-160 tähesüsteemis on teadlased tuvastanud planeedi, mille sarnased jooned Maaga lubavad oletada väga sarnast keskkonda. Kuna teadlaste sõnul on see pigem kivist maailm mitte gaasiplaneet, peetakse väga võimalikuks elukõlblikke tingimusi. Planeet peaks olema ligi kaks korda suurem kui Maa.

Erakordselt sarnaseks muudab selle aga täht ise - Kepler-160 sarnaneb suuruselt ja intensiivsuselt Päikesega. Planeedi temperatuuriks arvatakse +5 kraadi Celsiuse järgi.

Paljud teised Maa-sarnased planeedid tiirlevad «punaste kääbuste» ümber. Sellisel juhul on planeedid jahedatele tähtedele hulga lähemal, sageli ei pöörle ning jäävad kahjuliku kiirguse välja.

Arvutuste ja vaatluste järgi on ka planeedi aasta väga sarnase pikkusega kui Maal. Üks tiir ümber tähe kestab 378 Maa päeva. Samas ei ole kohaliku päeva pikkus teada.

Tähesüsteem on Maast aga 28,4 kvadtriljoni (triljonist järgmine suurusjärk) kilomeetri kaugusel. See tähendab, et valguskiirusel reisides võtaks reis 3000 aastat. Seega ei ole inimesel lootust planeedi pinnale astuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles