VIDEO ⟩ Punane planeet sai oma esimese «muti»

Inna-Katrin Hein
Copy
Maanduri robotkäsi ja  «mutt» Punasel planeedil
Maanduri robotkäsi ja «mutt» Punasel planeedil Foto: Zumaspress.com/Scanpix

Ameerika Ühendriikide kosmoseagentuuri NASA teatel sai planeet Marss oma esimese «muti», mis ei ole meie planeedilt pärit loom, vaid uurimisinstrument Heath Flow and Physical Properties Package.

«Muti» toimetas Marsile NASA InSight maandur ja nad jõudsid sinna 2018. aasta novembris, teatab livescience.com.

«Muti» abil saavad kosmoseteadlased Marsi pinnasest, sisestruktuurist ja geoloogiast parema pildi.

Instrumendi saatmine pinnasesse võttis üle aasta aega, kuid pärast mitmeid katseid nüüd see õnnestus.

«Meil oli suur probleem seadmega, mis asub miljonite kilomeetrite kaugusel. Pärast mitmeid katsetusi robotkäe abil, on «mutt» nüüd pinnases, kuid veel ei ole selge, kas ta suudab seal iseseisvalt edasi liikuda,» teatas meeskond Twitteris.

«Mutt» koosneb mitmest puurimisseadmest ja soojusandurist, olles kinnitatud maanduri põhikorpuse külge sabataolise seadme abil.

Instrument, mis on koos maanduriga Marsi Elysium Planitia nimelises paigas, peaks seal uurima pinnast kuni 5 meetri sügavuselt.

Lisaks kivimitele uurib «mutt» oma sensorite abil ka seda, kuidas energia selle planeedi tuumast välja liigub.

NASA teadlaste sõnul on «mutt» Marsil täiesti uut tüüpi instrument, mida katsetati Maal Marsi sarnastes tingimustes, kuid kuna Maa ei ole täiesti Marsi sarnane, siis oli raske ennustada, mis ootab Punasel planeedil seda seadet.

Kui «mutt» hakkas end pinnasesse kaevama, tekkisid mitmesugused tõrked. Meeskond Maal üritas teda juhatada ja suunata, kuid sellest hoolimata kerkisid kogu aeg ta teele takistused.

Hiljutises edukas katses kasutati maanduri robotkätt, mis ettevaatlikult lükkas endale teed puurinud «mutti». Teadlastemeeskond pidi seda kasutades olema ettevaatlik, et maanduri ja «muti» vaheline ühendus ei katkeks.

Saksamaa kosmoseagentuuri teadlane Tilman Spohn, kes juhib Marsi «muti» programmi, teatas oma postituses, et neil oli mõningast edu.

Saksamaa kosmoseagentuur näitas Marsi «mutti» 2018
Saksamaa kosmoseagentuur näitas Marsi «mutti» 2018 Foto: Mars Surface Credit/Reiner Zensen/Scanpix

Sakslane kirjutas, et «mutt» on nüüd peaaegu täielikult Marsi pinnases, olles ikka veel seotud maanduriga. 11. märtsi ja 30. mai vahelisel ajal jõudis ta edasi liikuda 7 sentimeetrit.

Spohni teatel on «muti» järgmiseks sammuks kaevuda sügavamale, lasta maanduri robotkäest lahti ja liikuda iseseisvalt edasi. Kui kiiresti seade liigub, sõltub sellest, millised takistused tal ees on ja milline on sisepinna koostis.

«Marsi põhjapoolkeral algab varsti talv ja siis on oodata tugevaid tolmutorme. Juba paregu muutub Marsti atmosfäär tolmusemaks ja maanduri päikesepaneelid toodavad vähem eneriat. Selle tõttu ei saa me tulevikus kasutada enam nii palju robotkätt, kuna see nõuab energiat, mida ei ole. Olge meiega ja hoidke pöialt,» teatas sakslane.

Marss
Marss Foto: SWNS/ScanPix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles