Prints Andrew kutsuti seoses Jeffrey Epsteini seksuaalkuritegude uurimisega USAsse küsitlemisele

Inna-Katrin Hein
Copy
Briti prints Andrew jaanuaris 2020
Briti prints Andrew jaanuaris 2020 Foto: LINDSEY PARNABY/AFP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide New Yorgi föderaalprokurörid saatsid Briti võimude vahendusel prints Andrew’le ametliku kutse seoses Jeffrey Epsteini seksuaalkuritegude uurimisega tulla USAsse küsitlemisele.

Prints Andrew, kes kuulus ameeriklasest pedofiili Epsteini sõprusringi, ei ole varem uurijatega koostööaldis olnud, teatab abcnews.go.com.

Taotlus esitati vastastikuse õigusabi lepingule toetudes Briti siseministeeriumile. USA justiitsministeerium ei esitanud taotlust Buckinghami palee kaudu, vaid otsustas pigem paluda riiklikul tasandil abi, et viia Briti kuningliku pere esindaja uurijatega kokku.

Epsteini seksuaalkuritegude uurijad on rõhutanud, et prints Andrew on tunnistaja ja teda ei süüdistata milleski.

Ühendkuningriigi siseministeerium tavaliselt ei kinnita ega eita vastastikuse õigusabi taotlusi, välja arvatud juhul, kui teabe avalikustamine on avalikkuse huvides.

USA föderaalprokurör Geoffrey Berman on varem üritanud prints Andrew advokaatidega kontakti saada, kuid need isikud ei soovinud koostööd teha ja ei lubanud prints Andrew’d küsitleda.

Prints Andrew on seni eitanud seotust Jeffrey Epsteini seksiimpeeriumi ja alaealiste tüdrukute seksuaalse ärakasutamisega.

Jeffrey Epstein 2019. aasta politseifotol
Jeffrey Epstein 2019. aasta politseifotol Foto: Handout ./REUTERS/Scanpix

USA prokuröride teatel Epsteini kaastöötajate ja sõpruskonna uurimine jätkub. Uurimise keskmes on inglanna Ghislaine Maxwell, kes oli kunagi Epsteini kallim ning uurimise kohaselt otsis Epsteinile ja ta sõpradele alaealisi tüdrukuid.

Ghislaine Maxwell, kes oli Jeffrey Epsteini kallim ja kaastöötaja
Ghislaine Maxwell, kes oli Jeffrey Epsteini kallim ja kaastöötaja Foto: Handout/VIA REUTERS/Scanpix

USA uurijad ootavad, et prints Andrew heidaks valgust oma suhtele Epsteini ja Maxwelliga ning kas selle kohta, mis toimus Epsteini kodudes New Yorgis, Londonis ja USA Neitsisaarte Little Saint Jamesi saarel.

Juba varem seksuaalkuritegudes süüdi mõistetud Jeffrey Epstein peeti kinni möödunud aasta juulis ja pandi New Yorgi Metropolitan Correctional Center vanglasse. Enne kohtuistungit tegi ta 10. augustil 2019 vanglas enesetapu.

Epsteini seksualkuritegude uurimine jätkub, teda on mitu naist süüdistanud seksuaalses ärakasutamises ja vägistamises. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles