Vormeliäss Hamilton: meie alal domineerivad valged

Elu24
Copy
Briti vormelituus Lewis Hamilton.
Briti vormelituus Lewis Hamilton. Foto: Loren Elliott/REUTERS/Scanpix

Vormel 1 piloot Lewis Hamilton rõõmustas, kui hullunud meeleavaldajad pühapäeval Inglismaa linnas Bristolis orjakaupmees Edward Colstoni monumendi sillalt vette veeretasid.

Hamilton rõhutas, et ei poolda vägavalda ega ka seaduserikkumisi, kuid antud juhtumi puhul otsustas rahvas õigusemõistmise enda kätte võtta.

«Kui need inimesed ei oleks seda rassistlikku orjakaupmeest heroiseerivat mälestusmärki maha võtnud, oleks see alatiseks oma kohale jäänud,» sõnas britt.

Protestijad viskasid Edward Colstoni monumendi Bristoli sadamas vette.
Protestijad viskasid Edward Colstoni monumendi Bristoli sadamas vette. Foto: Ben Birchall/PA/Scanpix

Ühtlasi õhutas Hamilton Suurbritannia valitsust kõikjalt rassistlikke sümboleid eemaldama.

17. sajandil orjakaubandusega rikastunud Colstoni ausammas oli sadamalinnas pinnuks silmas juba tükimat aega.

Bristoli meer Marvin Rees kirjeldas monumenti kui solvavat mälestusmärki, kuid avaldas arvamust, et küllap see ühel päeval jõe põhjast veel muuseumisse jõuab. 

Hamilton seevastu loodab, et Colstoni kuju jääb jõe põhja igaveseks.

«Selle mehe kuju peab püsima vete põhjas, nii nagu 20 000 aafriklase hinged, kes heideti merre ilma matusetalituseta. Colston röövis need inimesed peredelt ja selle mehe tegusid ei tohiks ausambaga mälestada.»

USAs toimuvate meeleavalduste taustal on tõmmunahaline Hamilton nõudnud ka F1 organisaatoritelt tulevikku vaatavat tegutsemist võitluses rassismi vastu. 

«Mitte keegi pole minu valdkonnast sõna võtnud, aga vormelisõit on muidugi ka ala, kus domineerivad valged,» sõnas Mercedese piloot Iltalehti vahendusel.

«Kujutasin ette, et selleks ajaks on nad juba aru saanud, miks see kõik juhtub ning et nad oleksid midagi kostnud. Kuid ei – teie ei seisa meie kõrval. Teadke, et ma tean, kes te olete ja ma näen teid.»

Pärast kuuekordse maailmameistri kriitilist sõnavõttu on nii mõnigi vormel 1 piloot oma seisukohti selles küsimuses selgitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles