VIDEO ⟩ Teine juhtum USAs: mees anub politseid, et ta ei saa hingata ja sureb (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Javier Ambler II tuhaurn ta vanematekodus Texases Killeenis
Javier Ambler II tuhaurn ta vanematekodus Texases Killeenis Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Ameerika Ühendriikides tuli avalikuks möödunud aasta juhtum, kus Texases lõppes inimese kinnipidamine tema surmaga, meenutades 25. mail 2020 politseivägivalla tõttu hukkunud afroameeriklase George Floydiga toimunut.

USA meedia avaldas video, millel on näha, kuidas Texase Williamsoni maakonna politseinikud võtsid 28. märtsil 2019 kinni 40-aastase afroameeriklase Javier Antonio Ambler II.

Amblerilt elu võtnud juhtum algas sellest, et oma autoga politseiautost vastassuunas mööda sõites ei keeranud ta esitulesid tuhmimaks.

Ambler põgenes politsei eest ja politsenikud ajasid teda 22 minutit taga. Põgenemisteekonnal sõitis ta oma autoga kolme objekti vastu ning tagaajamine lõppes Austinis.

Lõpuks sõitis ta veel millegi vastu, pidas oma auto kinni ja tuli sellest käed üleval välja. Ta oli relvastamata, ka ei olnud ta alkoholi- ega narkojoobes.

Politsei teatel üritas Ambler vastu hakata, kui politseinikud tahtsid ta käsi raudu panna. Videol on samas kuulda, kuidas mees ütleb, et ta ei hakka vastu.

Juhtumi jäädvustas politsei parda-ja kehakaamera.

Mees teatas teda kinni hoidnud politseinikele, et tal on südamepuudulikkus, kuid võimuesindajad eirasid seda ja üritasid teda mitmel korral maapinnale suruda. 

Üsna pea hakkas Javier Ambler õhku ahmima ja teatas, et ei saa hingata. Politseinikud lasid mehest lahti alles siis, kui ta enam ei reageerinud. Politseinikud asetasid ta maapinnale ja tegid talle kuni parameedikute saabumiseni kunstlikku hingamist.

Ambler viidi haiglasse, kus ta suri.

Maritza Ambler ja ta abikaasa Javier istumas oma kodu elutoas. Nende kohal on näha poja Javier Antonio Ambler II fotod
Maritza Ambler ja ta abikaasa Javier istumas oma kodu elutoas. Nende kohal on näha poja Javier Antonio Ambler II fotod Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Texase peaprokuröri Margaret Moore'i sõnul on tegemist juhtumiga, milles mitme asjaolu kokkulangemine tõi kinnipeetule surma. Ambleri surma mõjutasid südamepuudulikkus ja morbiidse rasvumisega seotud kardiovaskulaarne haigus koos sunniviisilise kinnihoidmisega.

Moore’i sõnul on Ambleri juhtumi video pärit politseinikult, kes ajas kuni Austinini kahtlusalust taga. Ta lisas, et politseinikke, kes olid Ambleri kinnivõtjad, ei süüdistata veel milleski. «Uurime juhtunut põhjalikult. Tegemist on väga häiriva ja inimõigusi eirava juhtimiga,» nentis prokurör.

Afroameeriklane George Floyd suri tänavu 25. mail Minneapolises, kus politsei ta valerahaga maksmises kahtlustatuna kinni pidas. Politseinik Derek Chauvin hoidis oma põlve ligi 9 minutit Floydi kaelal, viimane üritas mitu korda korrakaitsjale öelda, et ta ei saa hingata. Sellest holimata Chauvin oma põlve ära ei võtnud. 

Foto, millel on näha politsenik Derek Chauvini hoidmas oma põlve George Floydi kaelal
Foto, millel on näha politsenik Derek Chauvini hoidmas oma põlve George Floydi kaelal Foto: Darnella Frazier/AP/Scanpix

Kui Floyd enam ei liigutanud, võttis Chauvin põlve ära ja seejärel kutsuti kiirabi. Floyd viidi haiglasse, kus arstid tõdesid, et ta on surnud. 

Uurimine näitas, et ta suri lämbumise tõttu. 

Pärast Foydi surma lahvatasid USAs ja veel mitmes riigis politsevägivalla vastased ja tumedanahaliste õigusi kaitsvad meeleavaldused. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles