22-aastaselt olümpiakulla võitnud ja meediatäheks saanud rootslanna: see röövis sportimisest kogu rõõmu

Elu24
Copy
Rootsi maastikurattur Jenny Rissveds võitis Rio OMil kuldmedali.
Rootsi maastikurattur Jenny Rissveds võitis Rio OMil kuldmedali. Foto: PASCAL GUYOT/AFP/SCANPIX

Rootslased ootavad suurvõistlustel alati omade õnnestumist, kuid 2016. aastal Rio olümpiamängudel üllatas maastikurattur Jenny Rissveds kogu riiki kuldmedalivõiduga.

Olümpiavõit hämmastas rootslasi vaatamata sellele, et vaid kaks kuud varem oli Rissveds võidukas olnud Tšehhis toimunud kuni 23-aastaste maailmameistrivõistlustel.

Üllatunud oli ka Rissveds ise. Pärast rahvuskangelannaks tõusmist ei pidanud 22-aastase jalgratturi vaim tohutule meediatormile vastu. Neiu lihtsalt polnud selleks valmis.

«Mu elu muutus 90 minutiga. Tuli anda nii palju intervjuusid, sõlmida palju erinevaid lepinguid ja muud jama. Kuni olümpiavõiduni olin rattasõidust ainult rõõmu tundnud. Ma ei teadnud, mis asi on stress,» rääkis Rissveds Dagens Nyheterile.

Jenny Rissveds (esiplaanil) Rio OMi radadel 2016.aastal
Jenny Rissveds (esiplaanil) Rio OMi radadel 2016.aastal Foto: PAUL HANNA/REUTERS/Scanpix

Rootslased imetlesid blondi olümpiavõitjat, kuid keegi ei näinud noore naise sisse. Rissvedsi haaras masendus, väsimus - meeletu stress. Ta lahkus rattaklubist, lõpetas võistlemise, ei andnud enam ühtki intervjuud ega osalenud seltskondlikel üritustel. 

Olümpia kuldmedalist vajas ravi, mentaalseid treeninguid, ta alustas mediteerimisega, et taas jalule saada. 

«Ma ei taha osaleda milleski sellises, kus ma ei tunne ennast hästi. Ainult saavutustele ja tulemustele orienteeritud meedia tähelepanu pole minu jaoks. See tekitab pingeid, stressi ja viib sportimisest kogu rõõmu. Võib olla mu seisukoht pole õige, kuid sellises olukorras ma lihtsalt ei suuda toime tulla. Vajasin vaikust ja rahu, pidev kõmu minu ümber oli äärmiselt ebameeldiv,» rääkis nüüd juba 26-aastane Rissveds.

Rissveds võttis spordist kolme aastase pausi ning jätkas rattasõitu 2019. aastal.

«Siiski pean endale tunnistama, et elu pärast olümpiavõitu pole kunagi enam endine. Pean sellega leppima ning õppima sellega elama,» selgitas rootslanna.

Eelmise aasta augustis võitis Rissveds Šveitsis oma esimese MK-etapi pärast naasmist suurde sporti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles