PILDID JA VIDEO ⟩ Mustade elude nimel protestijad kuulutasid end keset Seattle'it USAst autonoomseks

Elu24
Copy
Autonoomne tsoon barrikaadidega
Autonoomne tsoon barrikaadidega Foto: Reuters/ScanPix

«Iseseisvusdeklaratsioon» tekitas Seattle'i kesklinna tsooni, kus teoreetiliselt pole politseil, riigil ega linnavalitsusel võimu. Barrikadeeritud linnaosa valvavad kohati isegi relvaklubide liikmed.

USA loodenurgas Washingtoni osariigis kuulutati «Mustad elud loevad» kampaania protestide tulemusel välja autonoomne tsoon. 3,2-miljonilise elanikkonnaga Seattle keskel laiub nüüd linnaosa, kus USA seaduste asemel üritatakse luua enda korda.

Tsooni nimetatakse Capitol Hill Autonomous Zone'iks (Kapitooliumimäe Autonoomne Tsoon) ehk CHAZiks. Politsei lahkumise järel esmaspäeval eraldati kuus kvartalit kergete barrikaadidega. See toimib nagu kommuun, vahendab NYPost.

Tänaval näidati teisipäeval filme nagu rassismivastane «13th» paarisajale vaatajale. Kohati jagatakse ka toitu, teiste seas kodututele, ja koristatakse prügi. Organiseerijad on suutnud korraldada ka meditsiinipunktid. Kohati on nähtud piirkonda ja barrikaade patrullimas vasaklibertaarse John Browni relvaklubi liikmeid.

Kontrollpunkt
Kontrollpunkt Foto: Reuters/ScanPix

Riigipea on marus

Võimud ei ole CHAZi vastu veel otseseid meetmeid rakendanud - plaan luua rahulikeks demonstratsioonideks omamoodi «turvaala» näitab mõnede arvates hoopis soovi jõuda kompromissile.

Samas säutsus president Donald Trump juba eile, et linnavalitsus peab piirkonna tagasi võtma ning «jõledad anarhistid» ära ajama. Seattle'i linnapea soovitas seepeale Trumpil endal tagasi punkrisse ronida.

Nagu Süürias

Paljudele on CHAZ ajutine nali. Samas on ka mitmeid, kes võtavad kommuuni loomist täiesti tõsiselt. Internetti on tekkinud koguni «kontrollikaardid», milliseid seni tehti kodusõjas Süüria linnade kohta. Kas  terav nali või tõsine, teab ainult tundmatu autor ise.

Kaart
Kaart Foto: Reddit

Otsest üksmeelt protestijate seas ei ole. Paljud soovivad piirkonnast teha omamoodi vaba kommuuni, samas on kerkinud esile ka tugeva käe poliitika pooldajaid. Üks selline on kogu CHAZi üks ninamehi räppar Raz Simone.

Ühe ilmunud video põhjal ajas ta seinale graffitit teinud inimesed tsoonist minema ning järgnes neile kümmekond kvartalit. Sealjuures sihtis üks tema toetaja graffiti tegijaid ka relvaga.

Rez koos politseiülemaga
Rez koos politseiülemaga Foto: Reuters/ScanPix

Korraldajad on esitanud linnavalitsusele rea nõudmisi, millest põhiline on politsei täielik ümberkorraldamine. «See ei ole lihtne üleskutse politseivägivalla lõpetamiseks,» kirjuasid nad. «Nõuame, et linnavalitsus ja linnapea ... need poliitilised muutused ka jõustaks,» teatasid nad oma ettepanekute kohta.

Enda väitel olid nad ka rahulike meeleavalduste ajal igaöiste politsei rünnakute sihtmärgiks. «Nii palju kui aru saan, üritame me kogukonda enda kätte tagasi võtta ilma, et massiivsed politseijõud tänavatele jääks,» selgitas Michael Taylor meediale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles