Rootslasi ärritab Soome otsus jätta neile «uks suletuks» (4)

Inna-Katrin Hein
Copy
Rootslased nautimas Stockholmi Tantolundeni pargis ilusat ilma. Näha on silti, millel soovitataks ehoida kahemeetrist vahemaad
Rootslased nautimas Stockholmi Tantolundeni pargis ilusat ilma. Näha on silti, millel soovitataks ehoida kahemeetrist vahemaad Foto: HENRIK MONTGOMERY/AFP/SCANPIX

Soome avas oma piiri, kuid mitte Rootsile, kus on seni palju koroonaviirusesse nakatunuid ja viirushaiguse tagajärjel surnuid.

Rootsi ei ole koroonapandeemia algusest end sulgenud, karantiini ega liikumispiiranguid kehtestanud, teatab is.fi.

Soome keelust on Rootsis saanud suur diskussioonteema, see oli kõikide suuremate väljaannete esilehel. Rootsi siseminister Mikael Damberg sõnas meediale, et Rootsi ootas Soomelt teistsugust otsust, kuid kuna Soome sulges end rootslastele, siis sellel võivad olla tagajärjed.

Göteborgis elav Nina Orji sõnas, et rootslaste jaoks on Soome ja teiste riikide kehtestatud sissesõidukeeld solvav. «Rootslased leiavad, et neid diskrimineeritakse, kuna teiste riikide kodanikud tohivad reisida Soome ja mujale, kuid nemad mitte,» teatas rootslanna.

Orji sõnul käib see otsus närvidele eriti stockholmlastele. «Stockholmlased on harjunud sõitma Helsingisse ja mujale puhkama, nädalalõppu veetma ja sisseoste tegema. Sissesõidukeeld käib nende uhkuse pihta. Nad tunnevad end paremana kui teised rootslased, nad on bättre folk,» jätkas naine.

Suur-Stockholmis elav rootsisoomlane Sirpa Humalisto sõnas, et Soome ja teiste riikide keelud on rootslastel kuum jututeema. «See on diskussiooniteema. On ka neid, kelle arvates peetakse rootslasi teisejärgulisteks inimesteks, kelle raha ei kõlba,» lausus Humalisto.

Rootsis on siiski ka neid, kelle arvates teevad teised riigid õigesti, et rootslastele piiri kinni hoiavad, sest Rootsis on seni palju koroonaviirusesse nakatunuid.

Soomes on koroonaviiruse diagnoosi saanud 7064 inimest, viirushaiguse tagajärjel on surnud 325 inimest ja paranenud 6200 inimest.

Rootsis on koroonaviirus diagnoositud ligi 50 000 inimesel ja viirushaigusse on surnud üle 4800 inimese. Paranenute kohta andmed puuduvad.

Maailmas on koroonaviiruse diagnoosiga üle 7,15 miljoni inimese ja viirushaiguse tagajärjel on surnud üle 408 000 inimese. Paranenute kohta andmed puuduvad.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles