PILDID ⟩ Londonis olev Winston Churchilli kuju kaeti igaks juhuks kinni, et protestijad selle kallale ei läheks (3)

Inna-Katrin Hein
Copy

Ameerika Ühendriikides lahvatasid protestid pärast seda, kui mai lõpus kaotas Minneapolises politseivägivalla tõttu elu afroameeriklane George Floyd.

Politsei jõu kasutamise vastased ja tumedanahaliste õigusi toetavad protestid on ka teistes riikides.

Mõlemal pool Atlandi ookeani on hakatud maha võtma ajalooliste isikute kujusid, kuna protestijate sõnul esindavad need orjapidajaid, rassiste, natsiste ja vähemustesse halvasti suhtujaid.

Suurbritannias on juba mitu kuju maha võetud ja selle tõttu andis Briti valitsus käsu katta igaks juhuks kinni Londonis parlamendihoone väljakul asuv kunagise peaministri Winston Churchilli (1874 - 1965) kuju, teatab news.sky.com.

Londonis asuv Briti endise peaministri Winston Churchilli kuju kinnikaetuna.
Londonis asuv Briti endise peaministri Winston Churchilli kuju kinnikaetuna. Foto: PA/Scanpix

Alguses kaitsesid kuju politseinikud, kuid siis langetati otsus see täielikult kinni katta. Kuju katmise tingis ka see, et selle jalamile oli tehtud rassismile viitavat graffitit.

Suurbritannia Teise maailmasõja aegset peaministrit Churchilli tunti kui ägedat Adolf Hitleri ja natsirežiimi vastast, kuid samas olid tal rassistlikud vaated, mis puudutasid Briti asumaad Indiat.

India iseseisvus Suurbritanniast 15. augustil 1947.

Teada on, et Churchill pidas indialasi alama klassi inimesteks ja leidis, et nad on metsalised metsiku religiooniga. Briti võimud arvavad, et protestijad võivad selle tõttu nüüd ka Churchilli kuju kallale minna.

Suurbritannias Bristolis võeti maha orjakaupmehe Edward Colstoni (1636 – 1721) kuju, kuid ka tänavanime silt.

Protestijad võtsid Bristolis maha orjakaupmehe Edward Colstoni kuju ja viskasid jõkke. Päästetöötajad tõstsid selle hiljem välja.
Protestijad võtsid Bristolis maha orjakaupmehe Edward Colstoni kuju ja viskasid jõkke. Päästetöötajad tõstsid selle hiljem välja. Foto: BRISTOL CITY COUNCIL/BRISTOL CITY COUNCIL via REUTERS/Scanpix

Londoni linnamuuseumi eest eemaldati teise orjakaupmehe Robert Milligani (1746 – 1809) kuju.

Londoni Guy’s and St Thomas haigla teatel tuli neil protestide tõttu eemaldada kahe ajaloolise isiku kuju, kuna Thomas Guy ja Sir Robert Clayton olid seotud orjapidamisega.

Thomas Guy, kes asutas 18. sajandil Guy’s haigla, oli osanik South Sea Companys, mis tegeles muu hulgas orjakaubandusega.

Sir Robert Clayton oli 17. sajandil St Thomase haigla juht, kuid ka pankur, kes oli seotud Royal Africa Companyga, mis vedas Aafrikast Ameerikasse orje.

Veel tahetakse Dorsetis võtta maha skaudiorganisatsiooni asutaja Robert Baden-Powelli kuju, kuna teda tunti natside pooldajana.

Sakudiliikumise asutaja Robert Baden-Powelli kuju Dorsetis
Sakudiliikumise asutaja Robert Baden-Powelli kuju Dorsetis Foto: PA/Sxcanpix

Kohalikud on kuju mahavõtmise vastu, kuna nende arvates oli Baden-Powelli tegevuses palju kasulikku ja positiivset ning ta ei rääkinud oma natsivaadetest avalikult.

Baden-Powellil oli 19. sajandi lõpul edukas sõjaväekarjäär Indias ja Aafrikas. Ta pöördus Suurbritanniasse tagasi 1900. aastal ja leidis, et ta sõduri käsiraamat «Luuramise abimaterjal» on poiste seas populaarne. Siis otsustas ta kirjutada raamatu «Luuramine poistele» ja selle põhjal korraldas 1907 paarikümnele poisile Brownsea saarel laagri. Seda peetakse skaudiliikumise alguseks.

USAs ja teistes riikides on jätkunud protestid, milles nõutakse politseitöö ümberkorraldamist, korrakaitsjate vägivalla vähendamist ning vähemuste, eelkõige mustanahaliste õiguste tunnustamist.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles