USA-le välja antud narkokartelli juhtivliige külvas vägivalda ja kasvatas marihuaanat

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Felipe Cabrera Sarabia
Felipe Cabrera Sarabia Foto: Reuters / Scanpix

USA võimud teatasid eelmise nädala pühapäeval, et Mehhiko andis Ühendriikidele välja Sinaloa narkokartelli juhtivliikme Felipe Cabrera Sarabia hüüdnimega Insener. Kes aga Insener on? 

Eelmise nädala lõpus USA võimudele välja antud Felipe Cabrera Sarabia hüüdnimega Insener vahistasid Mehhiko võimude poolt tegelikult juba 2011. aastal, vahendas Los Angeles Times.

Sarabia anti pühapäeval USA võimude üle Mehhikos Toluca lennuväljal, kuid 2011. aastal peeti mees kinni Mehhiko armee erioperatsioonide üksuse poolt Sinaloa osariigi pealinnas Culiacánis.

Sinna oli Insener põgenenud Durango mägipiirkonnast, kus ta kontrollis Sinaloa kartelli marihuaana kasvatamist.

Sarabia juhitud rühma üheks ülesandeks oli kõrvaldada Sinaloa kartelli vaidlustatud territooriumidel ja paikkondades asuvad konkurendid. Eriti puudutas see kirdes asuvat moonikasvatuspiirkonda ja marihuaanakasvandusi Chihuahua ja Durango osariikide vahel, vahendas Telemundo. 

Ameerika Ühendriikide Illinoisi põhja ringkonna föderaalne ringkonnakohus süüdistab narkokaubitsejat ebaseaduslike ainete sisseveos ja kuritegelikku ühendusse kuulumises.

Sarabia vastutas süüdistuse kohaselt ka tuhandete kilogrammide kokaiini ja heroiini impordi koordineerimise eest.

Inseneri peeti Sinaloa kartelli endise juhi narkoparun Joaquín Guzmáni hüüdnimega El Chapo üheks paremaks käeks. 

Sarabia kontrollis uimastite kasvatamist Durango ja Chihuahua piirkonnas, mis on Mehhiko loodeosas tuntud ka kui «kuldne kolmnurk».

Sarabiat peetakse vastutavaks ka selle eest, et mehe vägivaldse tegevuse tagajärjel pandi piirkonnas toime palju inimrööve, väljapressimisi, salajasi matmisi ning ettevõtete ja kodude põletamisi.

Väidetavalt alustas Felipe Cabrera Sarabia koos oma kolme vennaga kriminaalset tegevust, kui nad otsustasid pühenduda marihuaana külvamisele ja kasvatamisele Sierra de Durangos, vahendas La Jornada.

Territooriumi kontrollimisel tekkis Sarabial ja tema vendadel vastasseis kuritegeliku rühmitusega «Ms», mis tingis selle, et otsustati liituda Sinaloa kartelliga, vahendas La Jornada.

Üks Inseneri vendadest hukkus 2011. aastal vaid kuu pärast Sarabia vahistamist Durangois Mehhiko kartellide vastu võitleva eliitüksusega tekkinud tulevahetuse käigus. 

Mehhiko presidendi võitlus kartellidega

Mehhiko president Andrés Manuel López Obrador
Mehhiko president Andrés Manuel López Obrador Foto: AFP / Scanpix

2018. aasta detsembri alguses Mehhiko presidendiks valitud Andrés Manuel López Obradori valitsus on esimese 15 kuuga USA-le välja andnud 93 väidetavalt kuritegelike organistatsioonide heaks töötanud ja rahapesus ning narkokaubanduses süüdistatavat kurikaela. 

López Obradori üheks suuremaks eesmärgiks on Ameerika Ühendriikidega heade suhete hoidmine.

Lopez Obrador on teatanud ka, et tema üheks suurimaks eesmärgiks on uimastisõjale punkti panek ja ta soovib kartelliliikmete püüdmise asemel keskenduda vägivalla vähendamisele.

Presidendi püüdlustest hoolimata on mõrvade arv pärast Obradori inauguratsiooni hoopis tõusnud. 

Üheks suureks tagasilöögiks osutus 2019. aasta oktoobris toimunud ebaõnnestunud katse vahistada Ovidio Guzmán López

See tõi endaga kaasa verised relvalahingud Sinaloa osariigis Culiacánis.

President selgitas hiljem, et tema peamine mure oli inimelude päästmine. 

Lisaks peetakse üheks suurimaks tragöödiaks seda, kui Sinaloa ja Chihuahua vahelise piiri lähedal tapeti ühe pere kolm täiskasvanut ja kuus last. Hukkunud olid USA kodanikud ja kuulusid LeBaroni perekonda. 

Seepeale ähvardas USA president Donald Trump, et kartellid kuulutatakse terroristlikeks organisatsioonideks. 

Mehhiko president veenis teda aga seda mitte tegema. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles