VIDEO Astronoomid murravad pead: mis kummaline sinine tulekera see Austraalia taevas oli?

Inna-Katrin Hein
Copy
Sinine tulekera. Pilt on illustreeriv
Sinine tulekera. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Lääne-Austraalias nähti 15. juunil kummalist sinist ja rohelist tulekera, mis pani ka astronoomid pead murdma ja imestama.

Canberras asuva kosmose jälgimise organisatsiooni CSIRO-NASA esindaja Glen Nagle sõnas, et nähtust märgati öösel kella 1 ajal lisaks Pilbara alale ka Põhjaterritooriumil ja Lõuna-Austraalias, teatab livescience.com.

Kohalikud jäädvustasid kosmilise külalise videotele, millelt on näha, et lühikese sabaga rohekassinine tulekera liikus üle taeva, muutudes enne kadumist oranžiks ja kollaseks. 

USA astronoomide arvates võis objekt olla asteroid 2002 NN4, mis nende arvutuste kohaselt pidi 15. juunil meie planeedist mööduma, kuid Austraalia astronoomid selles nii kindlad ei ole. 

Amatöörastronoomid kommenteerisid sotsiaalmeedias, et tegemist võis olla kosmoseprügiga, mis Maale langes. Võimalik, et see oli vidin mõnest viimase aja raketilennust.

Austraalia Curtini ülikooli kosmoseteaduse ja tehnoloogia keskuse uurija Renae Sayersi sõnul saab aga kosmoseprügi välistada. Ta selgitas, et kui Maal inimkätega tehtud objekt siseneb kosmosest meie planeedi atmosfääri, siis kaasenevad sellega praksumised ja prõksumised ning trajektoor ei ole selline nagu kosmiliste objektide puhul. 

Samas Pilbaras ja mujal nähtud kosmiline külaline liugles rahulikult üle taeva ning seega ei ole see inimeste tehtud, vaid kosmosest pärit. Sinine värv viitas sellele, et see sisaldas palju rauda. Sellised objektid võivad olla näiteks iidsete asteroidide tuumad.

Sayer lisas, et nähtu on sarnane 2017. aastal Austraalias nähtud ebatavalise meteooriga. Ka siis liikus tulekera taevas, kuid ei lagunenud tükkideks ega põlenud ära, vaid suundus kosmosesse tagasi.

USA kosmoseagentuuri NASA teatel kukub iga päev Maale 48,5 tonni kosmoseprügi, osa sellest puruneb enne Maa pinnale jõudmist.

Venemaa Uurali lõunaosas asuvat Tšeljabinskit tabas 15. veebruraril 2013 meteoorkeha, mis liikus kiirusel vähemalt 15 kilomeetrit sekundis. Majade aknad purunesid ja uksed lendasid eest ning inimesed said viga. Vene teadlaste sõnul oli see pärast 1908. aasta Tunguusi katastroofi seal kandis toimunud võimsaim plahvatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles