Riigivanem Jaan Tõnissoni järeltulija Ameerikas: tavaolukorras oleksin tänaval ja protestiksin

Rasmus Rammo
, Reporter-toimetaja
Copy
Jaan Tõnissoni lapselapselaps Alexander Tonisson.
Jaan Tõnissoni lapselapselaps Alexander Tonisson. Foto: Erakogu

Eesti riigimehe Jaan Tõnissoni lapselapselaps Alexander Jaan Tonisson (44) rääkis Elu24-le keerulisest olukorrast Ameerikas ning selgitas, miks teda tänavalt protestimast ei leia.

«Viimased aastad on väga toimekad olnud. Mul on nüüd kaks poega, viie- ja 21-kuune,» rääkis sünnist saati Ameerika Ühendriikides elanud poliitiline aktivist Alexander Tonisson Elu24-le.

Tonissoni vanavanaisa oli Eesti riigivanem ja kauaaegne Postimehe peatoimetaja Jaan Tõnisson, kes 1940. aastal arreteeriti ja seejärel kadus. Tema saatus on siiani teadmata. Jaan Tõnissoni naine ja lapsed, nende seas ka Alexanderi vanaisa Heldur, pääsesid Rootsi.

Riigimees ja Postimehe omanik Jaan Tõnisson oli paljulapseline isa. 1928. aastal tehtud perepildil istuvad tütar Hilja, abikaasa Hilda, pereisa Jaan ja tütar Lagle, seisavad pojad Heldur, Ilmar ja Lembit-Rein.
Riigimees ja Postimehe omanik Jaan Tõnisson oli paljulapseline isa. 1928. aastal tehtud perepildil istuvad tütar Hilja, abikaasa Hilda, pereisa Jaan ja tütar Lagle, seisavad pojad Heldur, Ilmar ja Lembit-Rein. Foto: Postimehe arhiiv

Alexanderi isa on endine Stanfordi ülikooli filoloogiaprofessor Ivar Jaan Tonisson. Alex ise on töötanud ametiühinguaktivistina, kuid vahetas eelmisel kevadel ametit ning esindab nüüd tele- ja filmitööstuses võttemeeskondi ja agente. Ametinimetus on tal uhke: rahvusvahelise filmitootjate gildi (International Cinematographers Guild) lääne regiooni juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles