Facebook eemaldas Trumpi kampaaniapostituse, milles kasutati natside vangilaagri sümboolikat (1)

Elu24
Copy
USA president Donald Trump-
USA president Donald Trump- Foto: AFP / Scanpix

USA presidendi kampaanialehe mõistatuslikud postitused on külvanud segadust. Paljud leiavad neis otseseid viitseid natsisümboolikale, vahendab CNN.

Facebook teatas neljapäeval, et pidi eemaldama president Donald Trumpi kampaaniapostituse. Väidetavalt rikkus see viha levitamise poliitikat.

Trumpi kampaania postitus promos presidendi ideed kuulutada Antifa terroriorganisatsiooniks. «Äärmusvasakpoolsete ohtlikud salgad jooksevad meie tänavatel ja põhjustavad hävingut,» viidati BLMi meeleavaldustele.

Inimesi kutsuti üles liituma avaldusega väidetavate äärmuslaste peatamiseks. «Seisa koos oma presidendi ja tema otsusega kuulutada Antifa terroriprganisatsiooniks,» rõhutati postituses.

Tähelepanu on püüdnud aga pilt, mis sinna lisati. Allapoole suunatud punane kolmnurga tähendus on siiani teadmata. Paljude sõnul meenutab see eelkõige Natsi-Saksamaa surmalaagrite sümboolikat.

Trumpi kampaania Facebookis
Trumpi kampaania Facebookis Foto: Facebook

Punane kolmnurk tähistas vangilaagrites poliitilist vangi. Sellega paralleelselt kasutati ka mitmeid teisi värve geide, juutide ja muude eristamiseks. Kuigi teooriaga tuli esimesena lagedale sageli valeinfo levitamises süüdistatud Anti-Defamation League, pole punast kolmnurka paremini seletatud.

Trumpi kampaania Facebookis
Trumpi kampaania Facebookis Foto: Facebook

Trumpi kampaaniameeskond põhjendas aga, et punane kolmnurk olevat hoopis «Antifa poolt kasutatav sümbol». «Pange tähele, et Facebook kasutab ikka veel emotikonina tagutpidi punast kolmnurka,» täheldas Trumpi kampaania esindaja Tim Murtaugh.

Samas täheldavad paljud, et kampaanialeht postitas seeria reklaame - täpsemalt 88 tükki. Mõnede sõnul on see neonatside seas tuntud vihje HH (8. täht tähestikus) ehk «Heil Hitler». Teiste sõnul aga nähakse suvalistes asjades seoseid ja pigem oli kolmnurk tähelepanu püüdmiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles