Dopingut tarvitanud Soome suusalegendi eksnaine: jah, ma teadsin

Elu24
Copy
Soome suusataja Mika Myllylä 2000. aastal
Soome suusataja Mika Myllylä 2000. aastal Foto: Toomas Huik/Scanpix

Soome murdmaasuusatamise legendi Mika Myllylä elu muutus täielikult talvel 2001. aastal, pärast Lahti maailmameistrivõistluste dopinguskandaali.

Myllylä oli 90-ndatel võitnud suurvõistlustelt ühe medali teise järel. Eestlastelegi mälestusväärse Ramsau MMi 50 kilomeetri klassikadistantsi kuldmedali võitis ta 1999. aastal ju Andrus Veerpalu ees.

Kuid 2001. aastal sai temast dopingusportlane. Pärast Lahti MMi skandaali saatis Myllylä Soome väljaannetele pressiteate, mis mõeldud ei rohkem ega vähem, kui kogu Soome rahvale.

«See on testament, mida ma kunagi ei uskunud, et pean kirjutama. Mind valdab kohutav kurbus. Süda on murtud ja valu suurust ei ole võimalik sõnadesse panna. Suur osa maailmast purunues 28. veebruaril 2001, kui sain teada, et olen andnud Lahti MMil positiivse dopinguproovi. Elu kõige hullem õudusuneneägu oli alanud,» kirjutas Myllylä. 

«Olen alati oma tegude eest vastutanud ja teen seda nüüdki. Tippsportlasena oleks pidanud teadma, et tarbitud ained viivad positiivse dopinguproovi andmiseni. Nüüd maksan selle eest kallist hinda. Peas pöörleb mitmeid küsimusi, kuid olnut muuta ma ei saa.»

Myllylä rääkis suurest veast, dopingupõrumise ümber ongi alati oma müstika. On proovid, selgitused ja karistused, tihtipeale on nad omavahel vastuolus. Nii on see ka tulevikus, spordialast ja rahvusest hoolimata.

Suusalegendi abikaasa Suvi Paavola (endine Myllylä) räägib aga Kaj Kunnase Exclusive telesaates abielupaari ühisest saladusest, vahendas Iltalehti.

Kunnas küsis Paavolalt, et kas ja kui palju ta teadis Mika Myllylän dopingu tarvitamisest Lahti MMil. 

«Jah ma teadsin. Olin tavaliselt nende asjadega kursis, mis spordielus juhtus. Mind see ei üllatanud.»

«Mõnes mõttes tundus vait olla halb, kuid tippsportlaste elu on omamoodi mull. Selles on palju erinevaid tegureid ja kõva tempo kogu aeg. Halb enesetunne jääb kuidagi tahaplaanile.»

Myllylä oleks septembris saanud 50-aastaseks. Ta suri kodus Kokkolas 2011. aastal 41 -aastaselt. Üksi kodus olnud Myllylä surm oli õnnetusjuhtum.

Mika Myllylä.
Mika Myllylä. Foto: KALLE PARKKINEN/AFP/Scanpix

Myllylä sai dopingu tarvitamise eest kaheaastase võistluskeelu ning tippsporti naasta enam ei õnnestunudki. Pärast karjääri lõppu tabas Myllylat mitmeid tagasilööke, alkoholism haaras võimust. Haigus võttis nii tõsise pöörde, et abielu Suviga sai otsa ja nad lahutasid 2007. aastal.  

«Kuigi soovid ja teed kõik, et asjad õnnestuks, tuleb lihtsalt sein vastu. Sellest läbi ei lähe ja tuleb teha ränki otsuseid, et eluga edasi minna,» rääkis Suvi Paavola 2017. aastal Iltalehtile antud intervjuus. 

«Kui isa jõi, ei tahtnud ma temaga mingit tegemist teha. Aga sellegipoolest oli ta alati armastav isa,» sõnas tütar Olivia Myllylä.  

Kaj Kunnase saates räägib Paavola, et dopinguga vahele jäämine muutis Myllylä täiesti negatiivseks. «Üritasin olla peremootoriks, kuid Myllylä polnud lihtsalt juhitav.»

Murdmaasuusatäht oli endas väga pettunud. Paavola ütles kord Myllyläle: «Mis siis, kui sa oleksid raskelt ja paranematult haige. Dopinguasjaga võib ju leppida. Lähme eluga edasi.» Kuid Mika vaatas naisele silma ja ütles, et ta valiks iga kell parandamatu haiguse.

Mika Myllylä võitis kuus olümpiamedalit ja oli kuuekordne maailmameister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles