HUUMOR VÕI MÕNITAMINE ⟩ Sotsiaalmeedias levivad naljapildid inimestele kätte maksvatest kujudest

Elu24
Copy
Facebooki gruppi postitatud naljapildid kujude vastuhakust.
Facebooki gruppi postitatud naljapildid kujude vastuhakust. Foto: Kuvatõmmis Facebookist

Ameerika Ühendriikidest alguse saanud rassismi- ja politseivägivalla vastased protestid on jõudnud ka Euroopasse ning mitmel pool maailmas on orjusele ja rassismile viitavaid kujusid maha võetud ja grafitiga soditud. 

Facebooki grupis «Karl Barth for Dummies» («Karl Barthist võhikutele») on aga keegi naljanina postitanud rea pilte sellest, kuidas erinevad kujud on inimestele mahavõtmistega seoses «vastu hakanud». 

Tegemist on loomulikult humoorikate fotolavastustega, millest nii mõnedki on internetis ringelnud juba pikemat aega. 

Postitust on kommenteerinud mitmed inimesed, kelle arvates on siinkohal huumoriga hea maitse piir ületatud. 

«Nende inimeste jultunud pilkamine, kes tunnevad end haavatavana, vähemusena ja keda ähvardavad nende tagakiusajate mälestamiseks püstitatud kujud,» kommenteeris üks inimene. 

«Vaidlusalused kujud on inimestest, kes on mõrva sooritanud. Selle põhjal, mida ma Barthist tean, usun, et tean, kummal pool ta selles arutelus oleks,» kommenteeris teine.

Samas oli ka neid, kes võtsid postitust lihtsalt totra huumorina. 

«Ma kuulsin, et nad lammutavad Egiptuse püramiidid, sest need ehitati orjade poolt!»

Üks naine lisas aga oma kommentaari juurde ka lõbusa pildi ja kirjutas alla kommentaari: «Mu tütar tegi selle eelmisel suvel.».

Karl Barth oli mõjukas Šveitsi teoloog, kes elas aastatel 1886-1968. Ta pärjati 1963. aastal Sonningi auhinnaga. 

USA protestid said alguse sellest, et 25. mail suri Minneapolises afroameeriklane George Floyd, kellele politseinik Derek Chauvin surus ligi üheksa minutit kaelale. Floyd ei saanud hingata ja suri.

USAs on mitmel pool orjakaupmeeste ja orjapidajate kujusid maha võetud.

Sama tehti ka Suurbritannias. Näiteks võeti Bristolis maha orjakaupmehe Edward Colstoni kuju ja tänavanime silt. Londoni linnamuuseumi eest eemaldati teise orjakaupmehe Robert Milligani kuju. Kuid need ei ole ainsad, kujud, mis kummalgipool Atlandi ookeani maha on võetud. 

Indiaanlased tõmbasid maha ka Christoph Kolumbuse kujusid, kuna nende silmis sillutas see 15. sajandi maadeavastaja konkistadooridele teed ning aitas hävitada neid ja nende kultuure.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles