VIDEO ⟩ USA politsei kasutas ka valgenahalise kinnipeetu peal kägistamisvõtet

Inna-Katrin Hein
Copy
USA Indiana politsei
USA Indiana politsei Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Ameerika Ühendriikide Indiana osariigi võimud keelasid juuni keskel politseil kinnipeetavate peal kägistamisvõtte kasutamise.

Tegemist on võttega, mille tagajärjel suri mai lõpul Minneapolises afroameeriklane George Floyd, kellele politseinik Derek Chauvin oma põlvega üheksa minutit kaelale vajutas, teatab cnn.com.

Indianas Andersonis pidas politsei paar päeva pärast kägistamisvõtte keelamist kinni 21-aastase Spencer Nice’i, kelle peal ikkagi kasutati seda võtet. Juhtumi jäädvustas videole mehe kallim Brianna Cornwell.

Videol on näha, et politseinik Brandon Reynolds haarab järsku noore mehe kaela ümbert nagu kägistades kinni, surub ta tänavale ja hoiab oma põlve tema seljal kuni paneb talle käerauad. Meest hoiab kinni ka politseinik Ashley Gravely, kuid tema ei suru oma põlve kinnipeetava kehale.

On kuulda, kuidas kõrvalseisjad hüüavad, et politsei nii karme võtteid ei kasutaks.

Politsei teatel said nad kõne, mille öeldi, et Andersonis asuva tehase juures oli kuulda pauke ja nad läksid sündmuskohale. Reynoldsi väitel nägi ta, kuidas kinnipeetu midagi ära viskas.

Nice’i sõnul oli tema ja te parekond jalutamas vee äärde, et seal piknikku pidada ning ta ei teinud midagi seadusevastast, kuid siis järsku olid politseinikud kohal ja ta võeti kinni.

Andersoni linnapea Thomas Broderick Jr ja politseijuht Jake Brown teatasid, et videol nähtu on politsei mainet kahjustav.

USA meedia teatel on Nice’i kinni pidanud politseinikud juhtumi uurimise ajaks töölt kõrvaldatud.

Indiana osariigi võimude kinnitusel saavad need kaks politsenikku edaspidi oma vormi külge väiksed kaamerad, mille abil on võimalik olukordi jäädvustada.

USAs ja ka teistes riikides on alates mai lõpust protestitud politseivägivalla vastu ja tumedanahaliste õiguste eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles