VIDEO ⟩ Sahara kõrbe liivaga pilv ületas Atlandi ja jõudis Kariibi merele

Inna-Katrin Hein
Copy
Sahara kõrbeliivaga pilv Kariibi merel Kuuba juures
Sahara kõrbeliivaga pilv Kariibi merel Kuuba juures Foto: Ramon Espinosa/AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide meteoroloogide teatel liikus Atlandi ookeanil Sahara kõrbe liivaga hiiglaslik pilv, mis jõudis Kariibi merele. Ta sai oma suuruse tõttu hüüdnimeks Godzilla.

Ilmaennustajate sõnul on tegemist viimase 50 aasta kõige suurema ja tihedama pilvega, mis muutis Kariibi mere riikides ja muudab hiljem USA kaguosas õhu halvaks, teatab livescience.com.

Meteoroloogide sõnul kannavad tuuled sageli Aafrika põhjaosas asuva Sahara kõrbe liiva 8000 kilomeetrit üle Atlandi ookeani, kuid nüüdne pilv on ebatavaliselt suur ja ohtlik.

«Panime päevi tagasi tähele, et Aafrikast on hakanud liiva õhku tõusma ja see on jätkunud, moodustades suure pilve, mis aina suurenes, sest liiva ja tolmu tuli juurde,» selgitas USA ilmaportaali AccuWeather vanemmeteoroloog ja orkaaniekspert Dan Kottlowski.

Ta selgitas, et liivapilv hakkas tekkima 13. juunil ja sellele aitasid kaasa idatuuled, mis puhuvad lääne suunas.

Meteoroloogid said liivapilve kohta infot USA kosmoseagentuuri NASA Suomi National Polar-orbiting Partnership (NPP) ja USA ookeani ja atmosfääri administratsiooni satelliidi abil.

USA ookeani- ja atmosfääri administratsiooni (NOAA) satelliidifoto üle Atlandi liikunud pilvest, mis koosneb Sahara kõrbe liivast ja tolmust
USA ookeani- ja atmosfääri administratsiooni (NOAA) satelliidifoto üle Atlandi liikunud pilvest, mis koosneb Sahara kõrbe liivast ja tolmust Foto: /AP/Scanpix

NASA atmosfääriteadlane Colin Seftor tegi satelliidiinfo põhjal arvutmudeli, kui suur liivapilv on ja kuhu ta liigub.

Nii tema kui Puerto Rico keskkonnaspetsialisti Pablo Méndez-Lázaro sõnul ei ole viimased 50 aastat nii suurt liivapilve tekkinud. Nad lisasid, et Sahara kõrbe suur liivakogus ohustab mitut Kariibi mere saart.

Samas mängib Sahara kõrbest pärit liiv Atlandi ookeani teisel kaldal, Lõuna-Ameerikas tähtsat rolli, tuues juunis ja juulis, kuid mõnikord ka augustis liiva Kariibi mere saarte randadesse ja väetades Amazonase vihmametsa mulda.

Ka nüüdne liivapilv tuleb randadele ja vihmametsale kasuks, kuid inimestel on keeruline, sest õhku tekib palju liiva ja väljas liikumiseks tuleb hingamisteed kinni katta. Võimalusel tuleks püsida siseruumides ja kasutada õhufiltreid.

Sahara kõrbest pärit liivaga pilv Puerto Rico San Juani juures
Sahara kõrbest pärit liivaga pilv Puerto Rico San Juani juures Foto: RICARDO ARDUENGO/AFP/Scanpix

Sahara kõrbe liiv mõjutab samuti troopilisi torme, võides takistada nende tekkimist.

«Liivapilv hoiab atmosfääril «kaane peal» ja toob kuivemat õhku, mis kahjustab troopilise tormi tekkeprotsessi, mis sõltub soojast ja niiskest õhust,» selgitas meteoroloog Alan Reppert.

Meteoroloogid lisasid, et praegune liivapilv ei mõjuta Atlandi orkaanihooaega, mis tipneb alles augustis ning kestab ka septembris ja oktoobris.

Meteoroloog Dan Kottlowski sõnul jõuab Sahara liivapilv sel nädalal USA kagurannikule, eelkõige Texasesse.

USA tervishoiuspetsialistide sõnul muudab peen liiv õhu kvaliteedi halvemaks ja see omakorda võib mõjutada hingamisteede haigustega inimesi, eelkõige koroonaviiruse nakkuse saanuid ja viirushaiguse põdejaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles