Sky Plusi saatejuhid jälle hambus: Aivar Mäe skandaali nimetati raadioeetris «lõbusaks lugemiseks» (1)

Elu24
Copy
Maris Järva ja Kristjan Hirmo. Universal Music Estonia sünnipäev 2017
Maris Järva ja Kristjan Hirmo. Universal Music Estonia sünnipäev 2017 Foto: Madis Sinivee

Sky Plusi hommikuprogrammi saatejuhid on aktivistidel jälle hambus, kuna Maris Järva nimetas Estonia teatri juhi ümber puhkenud ahistamisskandaali «lõbusaks lugemiseks».

Hommikuprogrammis Laagna tee surmaavariid lahanud saatejuhid võtsid ette ka Mäe ahistamisskandaali, mis nädala algul päevavalgele tuli.

«Siia otsa kohe järgmine suur skandaal, mis on praegu Eesti vabariiki tabanud. Jätkame vähe rõõmsamal toonil, võib öelda,» kirjeldas saatejuht Maris Järva teemavahetust.

Esmaspäeval ilmus Eesti Ekspressis lugu Estonia teatri juhist, keda kümmekond endist ja praegust töötajat süüdistavad naiskolleegide käperdamises ja alandamises. «Minu meelest on see selline... ma ei tea, noh... selline lõbus lugemine oli minu jaoks,» kirjeldas Järva artiklit.

«Sind ei pannud natuke muigama?» küsis ta saatejuht Kristjan Hirmolt. «Kelle jaoks lõbus, kelle jaoks väga tõsine teema,» vastas Hirmo seepeale.

«Tuleb välja, et ta on selline hästi muhe sell,» võttis Järva loo sisu kokku.

Kõige enam lõbustas saatejuhte artiklis kirjeldatud temp, kuidas Mäe naiskolleegide läheduses tasakaalukaotust teeskleb ning tuge otsib. «See oli minu jaoks kõige lõbusam seik,» arvas Järva.

Hirmo viskas õhku ka spekulatsiooni, et süüdistuste taga võivad olla vallandamised. «Hapud viinamarjad,» täiendas Järva.

Raadiohääli süüdistatakse ohvrite mõnitamises

Paljude arvates taktitundetu jutt ajas keema kirjanik Mikk Pärnitsa hallatud ahistamisvastase Instagrami konto See Pole Okei. Konto tekkis mullu sügisel ning selle eesmärk oli avaldada eesti naiste vestlusi pealetükkivate ja labaste meestega, et ahistamisele valgust heita.

Lõik Sky Plusi hommikuprogrammist riputati See Pole Okei kontole. «Teil on suur auditoorium. Miks te taastoodate naistevastast vägivalda? Sul on ilkumise ja tuhandete kuulajate ees ohvrite häbistamise asemel võimalus naisi ja kõiki sarnaste tegude ohvreid julgustada. Ja sa valid naeruvääristamise,» mõisteti saatejuhtide käitumine hukka.

Konto haldaja lisas veel: «Me ei kutsu üles raadiot boikoteerima, vaid paneme südamele, et teil on võimalus näidata head eeskuju, aga te korduvalt valite seda mitte teha.»

Lõik hommikuprogrammist on liikvele läinud ka Twitteris, kus paljud seda hukka on mõistnud. «See pole okei, et Sky Plus sellist käitumist tolereerib ja mitte midagi tehes vaikides toetab,» säutsus üks. «Okei, palun canceldage Sky Plus, palun, nad ei vääri õigusi,» nõustus teine.

Samuti on saatejuhtide jutt riivanud seksuaalse ahistamise ohvreid. «See teeb nii palju haiget, kuidas raadiohääled üle riigi lihtsalt naeravad inimeste üle, kes on elanud läbi niisuguse võika käitumise,» kirjutas üks.

«Olles ise ahistamise ja vägistamise ohver, oli minul ääretult ebamugav midagi sellist kuulda ja veel iidolitelt, keda olen kuulanud hommikuti raadiost pea iga päev. Oleksin neid lauseid kuuldes peaaegu oksendama hakanud rooli taga,» avaldati pettumust.

Järva on varem öelnud, et hommikuprogrammis kasutatakse musta huumorit. «Inimesed ei saa sellest aru, aga see on samamoodi asjade taunimine, mida me teeme lihtsalt läbi musta huumori. Me ei ole nagu kari matse, kes ei saa aru, mis asjad on aktsepteeritavad ühiskonnas ja mis mitte,» ütles ta 2017. aastal Elu24-le.

Alles hiljuti jäi aktivistide hambu Sky Plusi raadiohääl Alari Kivisaar, kes kommenteeris mustanahalise George Floydi tapmist Ameerika Ühendriikides. Kivisaar nimetas juhtunut «parajaks jeblaks» ning küsis, kas mustanahalised pole äkki «pätimad» kui valged. Seepeale algatati Kivisaare vastane petitsioon, mis on kogunud ligi 6000 toetajat.

Kivisaar pidas süüdistusi alusetuks ning lubas laimajate vastu kohtusse minna.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles