Autos elama pidanud endine tennisetäht: kartsin kaotada, sest isa võis vägivaldseks muutuda

Elu24
Copy
Prantsusmaa tenniselegend Mary Pierce 2000. aasta Roland Garrosil võidutrofeega.
Prantsusmaa tenniselegend Mary Pierce 2000. aasta Roland Garrosil võidutrofeega. Foto: /SCANPIX

Endine Prantsusmaa tipptennisist Mary Pierce rääkis, et oleks tahtnud saada hoopis lastearstiks, kuid isa sundis teda tennist mängima. 

Pierce alustas tennisemänguga 10-aastaselt, ja kui tüdruk sai 13-aastaseks, hakkas teda juhendama isa. 

Kui ema oli Pierce`ile igati toeks, siis isa oli äärmiselt nõudlik ning karm. 

«Meie perel polnud sissetulekuid ning vahepeal olime sunnitud isegi autos elama. Isa näitas tühja rahakotti ja ütles, et see on kõik, mis meil on,» kirjutas Pierce Behindtheracquet-blogis.

«Isa sõnas, et nüüd on aeg mul võitma hakata, sest perel on raha tarvis.» Prantsusmaa tennisetäht ütles, et see lisas noorele inimesele palju lisapingeid. Isa võttis tüdruku koolist ära ja treenis Pierce`i kuni tütarlapse 18-aastaseks saamiseni.

«Mängisin tennist, sest mul polnud valikuid. Pidin võitma, sest kui kaotasin, oli oht, et isa muutub vägivaldseks. Kartsin, et midagi kohutavat võib juhtuda. Kogu minu elu valitses hirm.»

Lõpuks sai Pierce endale sponsori, kes toetas teda rahaliselt kolm aastat. Pierce`i perel oli leib laual ning sponsor kattis ka Pierce`i tennisemängimise kulud.

16-aastaselt võitis Pierce esimese suurturniiri Palermos, pärast seda oli tal võimalik iseennast ja oma peret üleval pidada. 18. ja 25. eluaasta vahel nägi Pierce oma isa vaid ühe korra - siis kui neiu 20-aastaselt võitis Austraalia lahtiste naiste üksikmängu. Pierce tunnistab, et kartis ja vihkas oma isa, ega tahtnudki temaga kohtuda.  

Pärast sportlastee lõppu leidis Pierce enda jaoks Jumala, hakkas kristlaseks ja andestas hiljem isale. Praegu tennisetreeneri ametit pidav Pierce leiab, et isa tahtis vaid parimat. «Ta üritas mind füüsiliselt ja vaimselt tugevaks teha,» sõnas 45-aastane Pierce.

2016. aastal diagnoositi Pierce`i isal põievähk. Pierce kandis isa eest haiguse ajal hoolt ning oli tema kõrval ka siis, kui isa suri. 

«Ei sooviks veel kord lapsepõlve läbi elada, kuid ma ei kahetse midagi,» kirjutas Pierce.

Pierce võitis lisaks Austraalia lahtistele ka 2000. aasta Prantsusmaa lahtiste naiste üksikmängu. Viimase ükskimängu suure slämmi finaalis mängis ta 2005. aastal US Openil, kus kaotas belglanna Kim Clijstersile. Sportlaskarjääri lõpetas ta pärast mitmeid vigastusi 2006. aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles