«Kodutunne» ei suutnud mitme kuu jooksul abivajajale trenažööri osta ja Lastefond võttis asja enda kätte (5)

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
«Kodutunde» produtsent Kristi Loigo.
«Kodutunde» produtsent Kristi Loigo. Foto: Pilt videost

Telesaade «Kodutunne» kogus eelmise aasta jõulude ajal Türi koolipoisi Rasmus Juhansoni toetuseks raha, et osta raskete neuroloogiliste probleemidega noormehele hädalavalik trenažöör. Seni ei ole aga ei raha ega ka trenažöör poisini jõudnud. Ka teatas Kanal 2 täna, et esitas Kristi Loigo kohta kuriteoteate.

Eelmisel sügisel juba 18. hooaega alustanud «Kodutunne» tõi vahetult enne jõulupühi Kanal 2 ekraanile heategevusliku jõulusaate, kus korjati raha ka 15-aastasena õnnetult pallimängu mänginud ja vette kukkunud Rasmus Juhansonile, kes vajas toetust taastusraviks ja hingamistarvikute muretsemiseks.

«Rasmusel on vigastatud kolmas ja neljas kaelalüli, mistõttu pole ta võimeline ise ennast liigutama. Raskusi on isegi hingamisega. Motivatsioon ja tahe on noormehel suured, aga ka vigastus on kahjuks suur ja sellest tulenevalt on Rasmuse olukorra parandamine väga kulukas,» teatas toona «Kodutunne».

Nüüd, rohkem kui pool aastat hiljem, ei ole aga «Kodutunde» saate produtsent Kristi Loigo 17-aastase Rasmuse perele vajalikku trenažööri raha andnud. Ka ei ole saade aidanud noormehe tuba talle sobilikuks remontida. Seda tegi Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastofondi andmetel poisi ema oma kulu ja kirjadega.

Lastefondi juhatuse liikme Siiri Ottender-Paasma sõnul lubas «Kodutunde» produtsent Kristi Nilov neile juba jaanuaris, et ostab lähema kuu jooksul Rasmusele vajaliku trenažööri, mida on raskete neuroloogiliste probleemidega poisil hädasti vaja. Loigo kinnitas Lastefondile, et selleks vajaliku raha kogus «Kodutunne». Pärast seda, kui Kanal2 lõpetas «Kodutundega» koostöö ja selgus, et siiani ei ole trenažööri Rasmusele ostetud, otsutas Lastefond selle ise Rasmusele osta.

«Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi nõukogu kinnitas Rasmus Juhansonile vajaliku trenažööri soetamise summas 11 236,81 eurot. Trenažöör on ära tellitud ning jõuab kohale 4-5 nädala jooksul,» rääkis Ottender-Paasma.

Lisaks toetab Lastefond Rasmuse kodust tegevusteraapiat ning alates septembrist ka kodust füsioteraapiat. «Lastefondi nõukogu otsustas trenažööri ostu toetada fondi reservide arvelt,» lisas Ottender-Paasma.

«Kui aga peaks millalgi selguma «Kodutundega» kogutud annetuste saatus, siis on alati võimalus see raha Lastefondile tagastada,» koputas Ottender-Paasma annetuse kogunud telesaate tegijate südametunnistusele.

«Koroona tuli peale»

«Siin tuli lihtsalt koroona peale. Rasmusega tegeleme me aasta lõpus, nende jõulude ajal, mis tulevad,» ütles «Kodutunde» produtsent Kristi Loigo Elu24-le. 

«See jäi «Kodutunde» teemaks ja me ei ole jõudnud sellega veel tegeleda. Me ei ole jõudnud lihtsalt nii kaugele. Me ise oleme helistamisega koguaeg vaevanud neid (Rasmuse pere - toim.). Rasmus ei tahtnud olla tegelikult saates, aga tema emale vastu tulles, me võtsime ta aastalõpu saatesse. See asi on lihtsalt praegu veel lahtine «Kodutunde» jaoks,» lisas Loigo.

Kanal 2 esitas Kristi Loigo kohta kuriteoteate

«Kanal 2 esitas esmaspäeval produktsioonifirma Õuetuba OÜ, MTÜ Kodutunne ja nende ühingute juhatuse ainuliikme Kristi Loigo (varem Nilov) kohta õiguskaitseorganitele kuriteoteate,» teatas Postimees Grupi meediadivisjoni direktor Nele Laev.

Kanal 2-l tekkis laekunud vihjete põhjal kahtlus, et teleprojekti «Kodutunne» kogutud annetused ei ole läinud täies ulatuses sihtotstarbeliselt heategevuseks ning tegemist võib olla kuriteoga.

Teleprojekti «Kodutunne» tootja teleprodutsent Kristi Loigo ei ole suutnud Kanal 2-le esitada andmeid, mis kahtlused ümber lükkaks ja sellega seonduvalt oli Kanal 2 sunnitud esitama asjaolude välja selgitamiseks politseile kuriteoteate.

«Seoses üle-eelmise nädala kajastusega, kui avaldasime kahtlused Loigo tegevuse usaldusväärsuse osas, oleme saanud ka täiendavaid vihjeid annetuste abivajajateni mitte jõudmisest. Kuna produtsent Kristi Loigo ei ole teinud midagi, et kahtlusi kummutada, siis ei jätka Kanal 2 produtsent Loigoga koostööd,» kommenteeris ASi Postimees Grupp meediadivisjoni direktor Nele Laev.

Küll aga rõhutas Laev, et kindlasti ei jäta Kanal 2 abivajajaid hätta ning telekanal asub otsima heategevusliku saate tootjaks uut usaldusväärset partnerit.

Uudisest ilmselgelt üllatunud Kristi Loigo lisas, et kuulis sellest, et Lastefond võttis Rasmuse juhtumi enda kätesse, kui ka sellest, et Kanal 2 esitas tema kohta kuriteoteate, alles Elu24-lt. 

Varasemad kahtlused

19. juunil teatas Kanal 2, et peatab koostöö heategevuslikku teleprojekti «Kodutunne» vedanud produtsent Kristi Loigoga, kuna on kahtluseid, et heategevuseks kogutud raha pole kasutatud täies ulatuses abivajajate aitamiseks.

«Kanal 2 on saanud vihjeid ja on tekkinud kahtlus, et saate «Kodutunne» poolt heategevuseks kogutud summad ei ole läinud täies ulatuses sihtotstarbeliselt abivajajate aitamiseks. Kristi Loigo produktsioonifirma Õuetuba OÜ esitatud aruandlus pole kahtlusi suutnud summutada,» teatas telekanal toona. 

AS Postimees Grupp teatas toona, et kaalub politsei poole pöördumist uurimise algatamiseks ning on valmis uurimisorganeid abistama.  

Kristi Loigo ütles Postimehele, et ta kuuleb sellest esimest korda. «Mina ei ole sellest üldse kuulnudki,» vastas ta. 

«Esiteks, vastab tõele, et Kanal2 seiskas täna «Kodutunde» edasise tootmise, ootamatult ja põhjendatamatult! Väites, justkui oleks «Kodutunde» koostööpartnerite poolt saabunud kaebused. «Kodutunne» pole sellest teadlik olnud. Vastasel juhul oleksime reageerinud koheselt ning edastanud kõik vajalikud dokumendid.

Teiseks, vastab samuti tõele, et Kanal2 on soovinud «Kodutunde» annetusrahade kasutamise osas aruandlust. Oleme edastanud kanalile sellekohase kulutabeli, mida Kanal 2 on palunud täpsustada algdokumentidega. Olen pöördunud oma raamatupidaja poole, kes vastavad kuludokumendid koondaks, et saaksin need Kanal 2-le ka edastada. Paraku ei pidanud Kanal 2 vajalikuks meie poolt koondatavate ja edastatavate algdokumentide äraootamist ega nendega sisulist tutvumist, vaid selle asemel on avaldatud «Kodutunde» ja saate produtsendi mainet oluliselt kahjustavaid ja alusetuid etteheited.

Kinnitan omalt poolt, et kõik «Kodutunde» annetusrahad on kasutatud sihtotstarbeliselt ning olen valmis sellekohase dokumentatsiooni esitama nii kanalile kui ka vajadusel õiguskaitseorganitele. Senise koostööpartneri poolt õhku paisatud etteheited on ennatlikud, alusetud ning põhjendamatud. Samuti jääb nende eesmärk arusaamatuks,» kirjutas Loigo oma Facebookis. 

«Kodutunde» annetusrahadest on meedias ka varem kirjutatud. Näiteks 2018. aastal kirjutas Õhtuleht, et «Kodutunde» produktsioonifirma alt on ostetud Harjumaale 295 000 eurot maksev maja, milles elab sees saate produtsent Kristi Loigo (enne Nilov).

Kolm aastat varem, 2015. aastal süüdistas puhastusfirma, et saate produtsent tasus oma  kodupuhastuse arveid firma Õuetuba OÜ arvelt. Sama firma arvele kantakse aga heategijate annetused, mis on mõeldud «Kodutunde» abivajajatele.

Kristi Loigo kinnitas toona, et ei ole kunagi ja mingis ulatuses saate «Kodutunne» raames tehtud annetusi ja rahalisi vahendeid kasutanud isiklikes ega äriühingu huvides.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles