PILDID JA VIDEO ⟩ St Louisi meeleavaldajad läksid läbi eratänava, neid võtsid vastu relvastatud omanikud

Inna-Katrin Hein
Copy

Ameerika Ühendriikide Missouri Saint Louisi politsei uurib juhtumit, milles meeleavaldajad kasutasid edasiliikumiseks eratänavat, kohates seal villa ja tänava omanikke, kellel olid relvad.

Meeleavaldusel osalenud jäädvustasid, kuidas jõukad villaomanikud oma relvad nende poole suunasid, teatab cnn.com.

Juhtum leidis aset 28. juunil, kui sajad meelt avaldanud liikusid eratänaval, lüües trummi ja nõudes linnapea Lyda Krewsoni tagasiastumist.

Krewson oli mõni aeg varem lugenud Facebook-live ülekandes ette meeleavaldajate nimesid ja aadresse. Linnapea palus hiljem sotsiaalmeedias vabandust.

St Louisi meeleavaldust kajastanud ajakirjaniku Daniel Shulari sõnul oli Portland Place eratänaval umbes 500 protestijat, kes tahtsid selle kaudu liikuda mööda teesulgudest, mis takistasid juurdepääsu linnapea Krewsoni maja juurde.

«Portland Place tänava alguses on nii autodele kui jalakäijatele värav, kuid jalgvärav oli lukustamata ja meeleavaldajad läksid selle kaudu sisse, et oma teekonda lühendada ja jõuda linnapea maja juurde,» teatas ajakirjanik.

Shular oli tunnistajaks, kuidas mees ja naine, kes hiljem osutusid Mark ja Patricia McCloskeyks, tulid oma majast välja, kaasas relvad. Videol on näha, kuidas paar osutas relvadega meeleavaldajate suunas. 

USA St. Louisi linnapea Lyda Krewsoni vastu protestinud seisid eratänaval silmitsi relvastatud paariga. Pildil esiplaanil on villaomanik Patricia McCloskey relvaga, kaugemal on näha ta abikaasat Mark McCloskeyt, kellel on automaatrelv
USA St. Louisi linnapea Lyda Krewsoni vastu protestinud seisid eratänaval silmitsi relvastatud paariga. Pildil esiplaanil on villaomanik Patricia McCloskey relvaga, kaugemal on näha ta abikaasat Mark McCloskeyt, kellel on automaatrelv Foto: LAWRENCE BRYANT/REUTERS/Scanpix

McCloskeyd selgitasid sündmuskohale kutsutud politseile, et nad kuulsid väljas kära ja märkasid tänaval võõraid inimesi, kes olid sisenenud raudväravast, mille juures on sildid «Läbikäiku ei ole» ja «Eratänav».

Paar lisas, et nad käskisid võõrastel inimestel lahkuda, kuid osa neist hakkas siis roppusi hüüdma ja neid ähvardama. Väidetavalt oli mõnel protestijal relv.

«Olime üksinda silmitsi vihase rahvamassiga, kes ähvardas meid ja meie koera. Samuti öeldi, et nad süütavad meie maja,» teatasid McCloskeyd.

McCloskeyde advokaat Albert Watkins sõnas meediale, et meeleavaldus ei olnud ta klientidele probleemiks, vaid vastupidi, nad toetasid linnapea vastast sõnumit.

«Meelt avaldanute seas oli siiski ka neid, kes ähvardasid vägivalla ja eraomandi hävitamisega. Agressiivne käitumine tekitas McCloskeydes hirmu ja nad asusid oma vara kaitsele,» selgitas advokaat.

Meeleavaldusel osalenud Avery Rischi teatel olid protesti korraldajad hoiatanud osalejaid relvastatud paari eest. Nad soovitasid protestijatel edasi liikuda ja mitte relvastatud McCloskeydele tähelepanu pöörata.

Rischi sõnul oli eratänavale viiv jalgvärav terve ja nad ei lõhkunud seda, nagu McCloskeyd väitsid.

Lisaks politseile uurib juhtumit prokuratuur.

USAs algasid protestid mai lõpus pärast seda, kui Minneapolises hukkus politseivägivalla tõttu afroameeriklane George Floyd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles