Isa vägivallatsemine muutis Austraalia tennisetähe elu põrguks: kaalus endalt elu võtmist

Elu24
Copy
Austraalian tennisestaar Jelena Dokic (paremal) oma isa Damir Dokiciga 2011. aastal Belgradis pressikonverentsil.
Austraalian tennisestaar Jelena Dokic (paremal) oma isa Damir Dokiciga 2011. aastal Belgradis pressikonverentsil. Foto: Stankovic/XAOCPHOTO/SIPA/Stankovic/XAOCPHOTO/SIPA/Scanpix

Serbia päritolu Austraalia tennisetäht Jelena Dokic avaldas aastal 2017 elulooraamatu Unbreakable, kus kirjeldas karme üksikasju oma suhetest isa ja treeneri Damir Dokiciga.

Jelena Dokici lugu on üks kurvemaid näiteid, milline võib olla lapsevanema purustav ja laastav mõju lapsele ja tema harrastusele.

Endises Jugoslaavias sündinud, kui 11-aastaselt perega Austraaliasse kolinud Dokic oli 2000. aastate alguses üks paljulubavamaid tennisetalente. 2000. aastal sepistas ta tennisemaailmas suurüllatuse, kui 17-aastasena jõudis Wimbledoni naiste üksikmängu turniiril poolfinaali.

Treenerist isa Damir ei olnud aga saavutatuga rahul. Pärast kaotust Lindsay Daveportile sõimas ta tütart mõttetuks ja lootusetuks lehmaks. Noor tenniseneiu läks nende majutuspaika, kuid isa talle majaust lahti ei teinudki.  

Jelena Dokic 2011. aasta Wimbledoni turniiril.
Jelena Dokic 2011. aasta Wimbledoni turniiril. Foto: TOBY MELVILLE/REUTERS

Dokic avaldas kolm aastat tagasi ilmavalgust näinud raamatus, et isa mitte ainult ei sõimanud teda pidevalt, vaid ka peksis. Tulemuseks oli see, et tennisekarjäär ei jätkunud sellises tõusujoones, nagu oleks võinud. Ja mis veel hullem, julm kohtlemine mõjutas naist pikki aastaid, ja seda ka pärast sportlaskarjääri lõppu.

Pidev väärkohtlemine tekitas noores naises masendust. 

«Olen palju läbi elanud. Mul polnud valikut. Kas kannatan või loobun. Oli hetki, kus kaalusin enesetappu,» sõnas Dokic intervjuus The Telegraphile. 

«Sõltumata sellest, kui julm isa ka ei olnud, andsin tenniseväljakul alati parima. Selle nimel käis võitlus. Uskusin, et kunagi ootab mindki ilusam elu,» rääkis parimal hetkel maailma naiste edetabelis neljandal positsioonil olnud Dokic.

Jelena Dokic.
Jelena Dokic. Foto: Rick Stevens/AP/Scanpix

Seda, kuidas Dokici isa Jelenat platsi kõrval pidevalt valjuhäälselt hurjutas, peeti tenniseturniiridel koomiliseks. «Kuid keegi ei mõelnud, kas noorel tütarlapsel on üldse turvaline sellise mehega koos koju minna,» sõnas 15-aastaselt profikarusselliga liitunud Dokic.

2010. aastal määrati Damir Dokicile vanglakaristus, kuna mees ähvardas Serbia Austraalia suursaadiku auto õhku lasta. 

Damir Dokic teel kohtusse. Süüdistatuna Austraalia Serbia suursaadiku elu ähvardamises ja illegaalsete relvade omamises.
Damir Dokic teel kohtusse. Süüdistatuna Austraalia Serbia suursaadiku elu ähvardamises ja illegaalsete relvade omamises. Foto: MARKO DJURICA/REUTERS/Scanpix

Damiri jõhkrad teod tütre vastu ei ole kunagi kohtusse jõudnud. Jelena Dokic ütles, et on üritanud isaga leppida, kuid vanemalt pole mingit mõistmist loota ning isa teeks kõik veelkord sama moodi, nagu oli.

Jelena Dokic 2010. aasta Austraalia lahtistel meistrivõistlustel.
Jelena Dokic 2010. aasta Austraalia lahtistel meistrivõistlustel. Foto: WILLIAM WEST/AFP/Scanpix

Dokic kirjutas, et ka tema ema, Ljiljana sai pidevalt peksa, kuid kannatas selle välja. «Mu ema kasvas vanemateta. Kuid ma ei mõista, kui palju on võimalik väärkohtlemist taluda.»

Praegu 37-aastasel Dokicil puuduvad kontaktid isaga. Dokic on Austraalias treener, kommentaator ja annab loenguid. Ellu on saabunud tasakaal. 

«Ma väga loodan, et me kunagi ei koge sellist juhtumit, nagu minu puhul. Ja kui selline asi peaks kellegi puhul korduma, siis usun, et see lõppeb hoopis teisel moel,» sõnas Dokic. 

Dokic sai karjääri jooksul kuus WTA-turniiri võitu ja teenis ligi 5 miljonit dollarit auhinnaraha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles