VIDEO ⟩ Prantsuse 1947. aasta film ennustas tänapäeva tehnoloogiat ja nutiseadmeid

Inna-Katrin Hein
Copy
Nutitelefoni kasutaja põrkamas tänaval vastu posti. Pilt on illustreeriv
Nutitelefoni kasutaja põrkamas tänaval vastu posti. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Prantsusmaal valmis 1947. aastal film «Télévision: Oeil de Demain» (Televisioon: homne silm), mis näitab inimesi kasutamas väikeseid käsiseadmeid, mis meenutavad tänapäeva nutitelefone ja tahvelarvuteid.

Filmis on kaadrid, kus inimesed jalutavad ja suhtlevad, kasutades samal ajal seadmeid, millelt nad jälgivad ja loevad midagi, põrgates tänaval üksteisega kokku või tehes seda isegi autoroolis olles, teatab dailymail.co.uk.

Need oleksid nagu stseenid tänapäevast, kuid tegelikult pärinevad pärast Teist maailmasõda valminud filmist.

Mustvalge film põhineb René Barjaveli esseel ja selle režissööriks oli J.K. Raymond-Millet.

Barajavel ei ennustanud konkreetselt nutitelefone, kuid ennustas seadmeid, mida inimesed saavad kaasas kanda ning mis on peopesa suurused või natuke suuremad.

Rohkem kui 70 aastat tagasi valminud filmis on näha inimesi pargis jalutamas, pilk naelutatud nende käes olevale seadmele.

Filmis öeldakse, et paberlehed on oma aja ära elanud ja neid saab edaspidi lugeda seadmetest.

Siis tuleb kaader, millel on näha naist istumas kohvikus ja ta võtab kotist seadme, millel olevat hakkab vaatama.

Järgmises stseenis on kaks meest, kes tänaval liikudes üksteisega kokku põrkavad, kuna mõlemad vaatavad oma käes olevasse seadmesse. Veel üks mees, kes hakkab teed ületama, hoiab oma pilku seadmel ja takistab aeglase kõnniga auto edasisõitmist.

Kuigi filmis nähtavad seadmed meenutavad pigem üliväikseid televiisoreid, viitavad need siiski ka tänapäeva väikestele nutiseadmetele, mis on meil kõigil taskus või kotis.

Filmi seadmetel on antennid, olles viide nutiajastu alguse seadmetele, millel olid samuti antennid.

Veel on filmis stseen, kus autoroolis olev mees on keskendunud oma seadmele ja sõidab teelt välja vastu puud.

Šveitsi Lausanne’i ülikooli televisiooniajaloolane Anne-Katrin Weber sõnas, et Raymond-Millet film on unustatud, kuid vahel kirjutatakse sellest siiski sotsiaalmeedias. «See film ennustas üsna täpselt tänapäeva nutiseadmeid ja digitaalmeediat, viidates ka seadmete fleksibiilsusele ja hübriidsusele,» sõnas Weber.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles