Londoni pargis lükati ümber Etioopia endise keisri Haile Selassie kuju

Inna-Katrin Hein
Copy
Londoni Cannizaro pargis lõhuti Etioopia kunagise keisri Haile Selassie kuju. Kohaliku omavalitsuse töölised eemaldasid pjedestaali
Londoni Cannizaro pargis lõhuti Etioopia kunagise keisri Haile Selassie kuju. Kohaliku omavalitsuse töölised eemaldasid pjedestaali Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Suurbritannia pealinna Londoni Wimbledoni linnaosa pargis asus Etioopia kunagise keisri Haile Selassie büst, mis nüüd protesti käigus ümber lükati.

Londoni politsei teatel leidis intsident aset 30. juunil Cannizaro pargis õhtusel ajal, teatab bbc.com.

Pealtnägijate sõnul oli pargis umbes 100 inimest, kes kahjustasid kuju ja lõpuks selle pjedestaalilt alla tõmbasid.

Arvatakse, et rünnak Haile Selassie kuju vastu oli seotud Etioopia popstaari Hachalu Hundessa mahalaskmisega 29.juunil.

Hundessa laulud rääkisid Etioopia Oromo etnilise grupi elust ja ta oli 2018 valitsusvastaste protestide üks eestvedajatest.

Wimbledoni elaniku Andrew Morrise sõnul nägi ta oma koeraga pargis jalutades meestegruppi, kes kandis oromodele viitavaid plakateid.

«Olin juba kaugemal, kui kuulsin, et kuju lükati ümber. Ma ei näinud, kuidas seda tehti,» sõnas mees.

Londoni politsei uurib kuju hävitamist, kuid veel ei ole kedagi seoses selle intsidendiga kinni peetud.

Londoni Cannizaro pargis lõhuti Etioopia kunagise keisri Haile Selassie kuju. Kohaliku omavalitsuse töölised eemaldasid pjedestaali
Londoni Cannizaro pargis lõhuti Etioopia kunagise keisri Haile Selassie kuju. Kohaliku omavalitsuse töölised eemaldasid pjedestaali Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Selassie elas Londonis Wimbledonis alates 1936. aastast, sest Itaalia okupeeris 1935 ta koduma ja ta läks eksiili.

Selassie kuju tegi skulptor Hilda Seligman ja alguses oli see Selassie perekonna Londoni kodus, hiljem pandi Cannizaro parki.

Haile Selassie I, sünninimega Tafari Makonnen (23. juuli 1892 – 27. august 1975) oli Etioopia keiser 1930 – 1974.

Etioopia keiser Haile Selassie 1930. aastal
Etioopia keiser Haile Selassie 1930. aastal Foto: Rights Managed/Mary Evans Picture Library/Scanpix

Keiser Menelik II surma järel 1913 puhkes Etioopias päriluskonflikt, mis lõppes 1916, kui troonile sai Menelik II tütar Zauditu.

Etioopia ülikutele see ei meeldinud ja nende silmis oli tegelik uus valitseja Tafari Makonnen, kes oli Menelik II lähim meessoost pärija.

Kuni keisrinna Zauditu surmani 1930. aastal oli Makonnen Etioopia regent, pärast seda sai temast keiser ja ta võttis valitsejanimeks Haile Selassie, mis tähendab kolmainsuse võimu.

1930. aastate esimesel poolel oli Etioopia ainus iseseisev Aafrika riik, kuid 1936. aastal ründasid Etioopiat Itaalia väed ja vallutasid selle. Haile Selassie läks Suurbritanniasse eksiili ja sai brittide abiga oma võimu tagasi 1941. aastal.

1960. aastal üritas sõjavägi keisrit kukutada, kuid see kukkus läbi. Ta võimule sai saatuslikuks 1974. aasta naftakriis, mis tõi kaasa majanduslanguse. Toimus uus riigipööre, Haile Selassie kukutati ja vangistati. Etioopiast sai 1975 vabariik ja samal aastal suri ka vangistuses olnud Selassie. Ei ole teada, kas ta tapeti või suri haigusesse.

Etioopia keiser Haile Selassie 1958. aastal
Etioopia keiser Haile Selassie 1958. aastal Foto: akg-images / Paul Almasy/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles