Pildid: uus maoliik sai nime 7-aastase tüdruku järgi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matilda sarvikrästik
Matilda sarvikrästik Foto: SCANPIX

Uus hiljuti avastatud maoliik sai seitsmeaastase Matilda järgi nimeks Matilda`s Horned Viper (Atheris matildae) ehk Matilda sarvikrästik.

Nimetatud madu avastati Tansaania lõunaosast paar aastat tagasi, kuid uue liigina tutvustati teda alles möödunud aasta detsembris, edastab Reuters.

Uus madu nimetati looduskaitseorganisatsiooni Wildlife Conservation Society Tansaania osakonna juhi Tim Davenporti tütre järgi.

Davenport kuulus kolmest teadlasest koosnenud gruppi, kes selle mao avastasid.

«Mu tütar oli siis viieaastane, talle hakkas see madu meeldima ning ta aitas meil tema eest hoolitseda. Nimetasime siis seda madu Matilda sarvikrästik ja nii see nimi külge jäigi,» selgitas teadlane.

Uue maoliigi isenditel on kollase- ja mustakirju soomus, rohelised silmad ning kaks sarve. See madu võib kasvada kuni 65-sentimeetriseks.

Asjatundjate sõnul on see leid märkimisväärne, sest Aafrikast on viimase 30 aasta jooksul leitud vaid kolm uut rästikuliiki.

Teadlased ei paljastanud, millisest Tansaania piirkonnast uus madu avastati, et salakütid ei asuks ka selle liigi esindajaid jahtima, et neid lemmikloomadeks müüa.

Ei ole teada, kui palju Matilda sarvikrästikuid looduses on. Nad on öise eluviisiga ning söövad enamjaolt konni.

Praeguseks elab vangistuses 12 Matilda sarvikrästikut ning käivitatud on nende paljunemisprojekt.
 

«Selle mao hammustus on mürgine, kuid mitte tappev. Tegemist on võrdlemisi rahuliku maoliigiga. Olen Matilda sarvikrästikut mitmel korral kätte võtnud,» lausus Davenport.

Uue liigi kirjeldus ilmus 6. detsembril 2011. aastal väljaandes Zootaxa.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles