«Kodutunde» tegijad: tellime saate rahade kasutamise kohta auditi

Elu24
Copy
«Kodutunde» produtsent Kristi Loigo.
«Kodutunde» produtsent Kristi Loigo. Foto: Pilt videost

Tänane Eesti Ekspress kirjutab, et pärast «Kodutunde» ärimudeli uurimist jõudis leht järeldusele, et televaatajate annetused moodustavad saate tegemiseks kuluvast rahast üsna väikese osa. Suurema jao kulusid katavad sponsorid ja telekanal. 

Eesti Ekspressi loole reageeris päeva jooksul ka «Kodutunde» meeskond saate Facebooki-lehel. Oma selgituses rõhutakse sellele, et saadet ei ole võimalik teha ilma annetusteta. 

«Kuna tegemist on saatega, siis tõepoolest kaasnevad saatega nii saate tootmise (produktsiooni) kulud kui ka saate sisu kulud – st ehitustegevusega seotud kulud. Kanal 2 ei maksa mitte ehitustegevuse eest, vaid just saate tootmise eest. «Kodutunde» annetused koosnevad nii rahalistest annetustest – ülekanded, helistamiste kaudu tehtud annetused (operaatorite kaudu laekunud annetused) – kui ka toodetest, materjalidest, mida erinevad ettevõtted on saate tarbeks panustanud,» kirjutati telesaate Facebooki lehel.

Facebooki postitatud õienduses selgitati, et «Kodutunne» ja selle produtsent peab hoolitsema selle eest, et «Kodutundel» oleks piisavalt rahalisi vahendeid, et saaks aidata võimalikult palju Eestimaa inimesi aidata ja parendada Eestimaa kodusid.

«Kõik annetused on kasutatud sihtotstarbeliselt, st «Kodutunde» saatega seotud ehitustegevuse ja sellega kaasneva finantseerimiseks. Kuna «Kodutundele» laekunud annetusi ei ole võimalik prognoosida, oleme «Kodutunde» tegijatega näinud aastaid vaeva toetajate ja sponsorite leidmisega, kellele oleme panuse eest meeletult tänulikud. Olukorras, kus annetusi ei ole võimalik per saade ega ka per kuu prognoosida, ei ole võimalik ka üksnes annetustele saadet üles ehitada ja ainult sellest lähtuda.» 

Lisaks rõhutati postituses, et «Kodutunnet» ei ole tehtud selliselt, et iga sissetulev annetus on viimase sendini igakuiselt ära kulutatud.

Postituses tunnistati, et eelmise aasta detsembris toimunud heategevuskontserdiga koguti üle ootuste suur summa, mistõttu algas 2020. aasta «Kodutunde» jaoks märgtava annetuste jäägiga. Kanal 2 ­uudise kohaselt koguti heategevuskontserdiga 280 000 eurot. Samas saates remonditi ka hulga kodusid.

Kanal 2 esitas kuriteoteate

Kanal 2 esitas juuni lõpus produktsioonifirma Õuetuba OÜ, MTÜ Kodutunne ja nende ühingute juhatuse ainuliikme Kristi Loigo (varem Nilov) kohta õiguskaitseorganitele kuriteoteate.

Kanal 2-l tekkis laekunud vihjete põhjal kahtlus, et teleprojekti «Kodutunne» kogutud annetused ei ole läinud täies ulatuses sihtotstarbeliselt heategevuseks ning tegemist võib olla kuriteoga.

«Teleprojekti «Kodutunne» tootja teleprodutsent Kristi Loigo ei ole suutnud Kanal 2-le esitada andmeid, mis kahtlused ümber lükkaks ja sellega seonduvalt oli Kanal 2 sunnitud esitama asjaolude välja selgitamiseks politseile kuriteoteate,» edastas AS Postimees Grupp, mille alla kuulub ka Kanal 2.

Seni ei ole saate produtsent Kristi Loigo suutnud anda selgeid vastuseid selle kohta, miks tekkisid tema suhtes sellised kahtlused. Küll aga postitas Loigo 19. juunil Facebooki omapoolse selgituse, kus ütles muuhulgas: «Kinnitan omalt poolt, et kõik «Kodutunde» annetusrahad on kasutatud sihtotstarbeliselt ning olen valmis sellekohase dokumentatsiooni esitama nii kanalile kui ka vajadusel õiguskaitseorganitele. Senise koostööpartneri poolt õhku paisatud etteheited on ennatlikud, alusetud ning põhjendamatud. Samuti jääb nende eesmärk arusaamatuks.»

Ka tänases postituses öeldi, et «Kodutundele» antud annetusi on kasutatud sihtotstarbeliselt ja annetuse jääki on samuti planeeritud kasutada sihtotstarbeliselt.

«Kuidas ja mil viisil, kui Kanal 2 on saate tootmise lõpetanud, selgub edaspidi,» lisati postituses. 

Samas jääb meeskonna nimel postituse teinud kirjutajale arusaamatuks täna Eesti Ekspressis ilmunud artikli eesmärk. 

«Kas eesmärgiks oli heita inimestele ette, et ehitustegevuseks annetusi tehakse? Kas eesmärgiks oli heita «Kodutunde» tegijatele ette, et lisaks rahalistele vahenditele on leitud ka koostööpartnerid, kes on sponsorkorras ka materjale ja muid tooteid annetanud? Või oli eesmärk lihtsalt olemasolevast «Kodutunde» ümber puhkenud skandaalist ja konfliktist Kanal 2-ga nö kasu lõigata? Selgituseks – pöördus ka artikli kirjutanud autor «Kodutunde» koostööpartnerite poole just sooviga negatiivne lugu teha ja viitega, et (muid) kommetaare artiklis ei pruugita kasutata. Artiklis viidatakse, et «Kodutundega» seotud inimesed ei ole nõus oma nime all rääkima, kartes Kristi Loigo «viha». E-kirjavahetuses ajakirjanik täpsustas, et kardetakse konflikti. Konflikt eeldabki kahte isikut, kel on erinevad arvamused ja arusaamad. Vihaga ei ole siin midagi tegemist. Paljud «Kodutundega» seotud inimesed rääkisid ausalt ja avatult «Kodutundega» seotud asjaoludest, kuid neid artiklis ei kajastatud. «Kodutunne» võib üksnes spekuleerida, et üheks põhjuseks oli see, et see ei oleks aidanud artikli negatiivsele foonile kaasa.»

Ka Elu24 võttis ühendust saatemeeskonna liikmetega, kellest üks vastas talle esitatud küsimustele, et ei soovi kogu lugu kommenteerida, sest ei soovi minna ajakirjanduses Loigoga sõnasõtta. 

«Ootame siiamaani, kas ja kunas politsei meiega ühendust võtab. Samuti oleme avalikkusele vastuste andmiseks otsustanud tellida auditi «Kodutunde» rahade kasutamise osas,» lisati postituse lõppu. 

Skandaalid saate ümber on aga õhus olnud juba aastaid, ammu enne seda, kui Kanal 2 otsustas Kristi Loigoga koostöö lõpetada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles