VIDEO ⟩ Londoni Toweri beefeater’eid ähvardab esimest korda 500 aasta jooksul tööta jäämine

Inna-Katrin Hein
Copy
Londoni Toweri beefeater'id detsembris 2019
Londoni Toweri beefeater'id detsembris 2019 Foto: Jonathan Brady/AP/Scanpix

Suurbritannia pealinna Londoni tuntud Toweri kindluslossi valvureid, keda nimetatakse beefeater’iteks, ähvardab esimest korda 500 aasta jooksul ametist ilmajäämine, kuna koroonakriisi tõttu ei ole turiste.

Sellest teatas 20. juulil Toweri administreerimise eest vastutav organisatsioon Historic Royal Palaces (HRP), mille esindajate sõnul ei jää neil muud üle, kui osa beefeater’eid vallandada, sest koroonapandeemia on kahandanud turistide arvu ja sissetulekut, teatab cnn.com.

«Koroonakriis on pannud oma pitseri ja me peame kulusid vähendama. 80 protsenti sissetulekust tuleb turistidelt, kuid neid ei ole. Tegemist on esimese korraga, mil osa beefeater’itest töö kaotavad,» teatas HRP juht John Barnes.

Ta ei täpsustanud, kui mitut beefeater’it vallandamine ähvardab.Toweris on 37 valvurit, kellest kaks andsid lahkumisavalduse vabatahtlikult.

Tower oli koroonapandeemia tõttu neli kuud suletud ja avati taas 10. juulil, kuid kuna Londonis on seni vähe turiste, siis päevas külastab lossi vaid tuhatkond inimest, samas kui enne koroonakriisi käis päevas Toweris üle 12 000 inimese.

Turist ja beefeater Londoni Toweris 10. juulil pärast kindluslossi taasavamist
Turist ja beefeater Londoni Toweris 10. juulil pärast kindluslossi taasavamist Foto: ANDY RAIN/EPA/Scanpix

2018. aastal aga külastas Towerit ligi kolm miljonit inimest.

Punast ja musta värvi kostüüme kandvad beefeater’id on valvanud Towerit alates 16. sajandist. Nad ainult ei tööta giididena 11. sajandil rajatud kindluslossis, vaid ka elavad seal.

Beefeater’ite, keda kutsutakse ka Yeoman Warder’iteks, üksuse asutas 1485 pärast Bosworthi lahingut kuningas Henry VII (1457 – 1509), nad on seega Briti vanimad kuninglikud valvurid.

Tänapäeval valitakse neid sõjaväelaste hulgast, kes on olnud Briti relvajõududes tegevteenistuses vähemalt 22 aastat.

Londoni Towerit hakkasid ehitama normannid pärast Inglismaa vallutamist 1066.

Kindlusloss Tower, mida hakkasid 1066 ehitama normannidest vallutajad
Kindlusloss Tower, mida hakkasid 1066 ehitama normannidest vallutajad Foto: Neil Hall/Reuters/Scanpix

1078 lasi William Vallutaja (1028 - 1087), kes oli esimene normannist Inglise kuningas, ehitada White Toweri, mille järgi hakati hiljem nimetama kogu kompleksi. 

Tower on olnud nii kuninglik residents kui ka vangla, olles hoonetekompleks, mida ümbritseb kaks kaitsemüüri ja vallikraav.

Pärast William Vallutajat on mitu Inglise kuningat Towerit suuremaks ja tugevamaks ehitanud. Loss on säilitanud 13. sajandi üldplaani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles