PILDID JA VIDEO California pere leidis 10 miljoni dollari väärtuses kuldmünte, mis väidetavalt varastati müntlast

Inna-Katrin Hein
Copy
California pere leidis suure hulga 19. sajandi kuldmünte
California pere leidis suure hulga 19. sajandi kuldmünte Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Ameerika Ühendriikides Californias Goldi maakonnas elav pere leidis seitse aastat tagasi oma maalt kummalise «kühmu», mis peitis endas kuldmünte, mille väärtus on 10 miljonit dollarit ja mis väidetavalt varastati 1901. aastal USA riiklikust müntlast.

Seega oli leiu puhul tegemist varaga, mis kuulus USA valitsusele, teatab archaeology-world.com.

Anonüümseks jääda soovinud pere, kes kasutavad enda kohta nimesid John ja Mary, rääkis nüüd taas meediale, kuidas nad juba varem maapinna ebatasasust märkasid ja sellest palju kordi mööda kõndisid, kuid varem nad ei arvanud, et sinna võib midagi peidetud olla. 

Neile jäi 2013. aasta veebruaris koeraga jalutades maapinnal silma midagi metalset ja see osutus roostes plekkpurgiks, mis sisaldas kuldmünte. Kokku kaevasid nad metallidetektori abil välja viis metallpurki müntidega.

Üks purkidest, mille California pere oma maalt välja kaevas ja milles olid 19. sajandi kuldmündid.
Üks purkidest, mille California pere oma maalt välja kaevas ja milles olid 19. sajandi kuldmündid. Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Pere pöördus leiuga vanade müntide eksperdi Don Kagini poole, et ta aitaks neil teha kindlaks, milliste müntidega tegemist on.

Leius oli 1411 münti, mida oli kokku 27 980 dollari eest ja mis olid vermitud ajavahemikul 1847 – 1894.

Kagini sõnul on tegemist müntidega, mis tema andmetel varastati 1901. aastal USA riiklikust müntlast San Franciscos ning need mündid ei ole kunagi ringluses olnud.

Leiu hulgas oli 1866. aasta 20-dollariline Liberty münt, mis on ilma motota «In God We Trust» ja mida peetakse väga haruldaseks ning see on kollektsionääride poolt väga hinnatud. Mündieksperdi sõnul võidakse oksjonil selle mündi eest maksta umbes miljon dollarit.

Kolm plekkpurki 19. sajandi kuldmüntidega, mille California pere oma maalt leidis.
Kolm plekkpurki 19. sajandi kuldmüntidega, mille California pere oma maalt leidis. Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

«Tegemist on mündiga, mille keegi lasi teha enda jaoks. Tõenäoliselt tegi selle müntla juht ja ta võis lasta selle valmistada kättemaksuks president Abraham Lincolni mõrvamise eest 14. aprillil 1865. Arvatavalt ei lahkunud see münt müntlast enne, kui ta ära varastati. Kuna münt ilmus välja teiste varastatud müntide seas, siis saab oletada, et varguse taga oli keegi San Francisco müntlaga seotud inimene,» selgitas veel üks asjatundja Jack Trout.

San Francisco müntla pressiesindaja Adam Stump sõnas, et neil puudub info neilt varastatud müntide kohta, kuid rahvusarhiivi dokumentides on müntla tegevus kirjas.

California pere müüs osa münte Kagini abiga ära, osa aga jättis alles. Seda, millised mündid nad ära müüsid, nad ei avalikustanud.

California pere leidis oma maalt 19. sajandi kuldmündid, mille väärtus on 10 miljonit dollarit
California pere leidis oma maalt 19. sajandi kuldmündid, mille väärtus on 10 miljonit dollarit Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Nüüd tulid pere leitud mündid, millele panid nimeks Saddle Ridge Hoard, uuesti jutuks, kuna San Francisco müntla teatas, et kindlasti ei ole kõnealused mündid varastatud nende või mõnest teisest USA müntlast.

Mündieksperdid ja numismaatikud on teisel arvamusel.

Üks California pere leitud müntidest puhastatu ja raamituna.
Üks California pere leitud müntidest puhastatu ja raamituna. Foto: /AP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles