Teadmata põhjustel halvatuks jäänud Briti olümpiavõitja: prügikastikaane avamine valmistab tohutut rõõmu

Elu24
Copy
Pekingi OM 2008. Võidukas Suurbritannia neljapaat. Pete Reed vasakult teine.
Pekingi OM 2008. Võidukas Suurbritannia neljapaat. Pete Reed vasakult teine. Foto: imago sportfotodienst via www.imago-images.de/imago images/Xinhua/Scanpix

Kolmedel olümpiamängudel kuldmedali kaela saanud Briti sõudjat Pete Reed`i tabas eelmise aasta sügisel ootamatu haigushoog, mille tagajärjel on 38-aastane mees nüüd ratastoolis.

Neli aastat tagasi kuulus Pete Reed sõudmise olümpiakulla võitnud Suurbritannia kaheksapaadi koosseisu. 2008. Pekingi ja 2012. aasta Londoni OMil oli ta võiduka Briti neljapaadi meeskonna liige.

Viimased kümme kuud on tema võitlused olnud aga hoopis teist laadi. Reed tunneb rõõmu juba sellegi üle, kui ta suudab jalaga prügikastikaane lahti vajutada. 

«Kui vaatan ajas tagasi, kui heas vormis ma olin, kui jõuline ja kui osav ning võrdlen siis seda istumisega ratastoolis, kui isegi varba liigutamine on pea võimatu, siis vahe on tohutu,» rääkis Reed BBCile.

38-aastane sõudja jäi ratastooli eelmise aasta septembris pärast seljaaju vigastust. Mullu novembris avaldatud BBC artiklis rääkisid arstid, et ei ole teada, mis Reedi haiguse põhjustas. Igal juhul oli vereringe mehe seljaajus järsult väga häiritud.

Alguses tundis Reed teravat valu rinnas, urineerimine oli valulik. Ta läks haiglasse uuringutele, haiglas viibimise kolmandal päeval muutusid valud väljakannatamatuteks, vahendas Iltasanomat. 

«Mu kaasa Jeannie hoidis mu jalgu, sest palusin tal seda seda. Liigutasin jalgu üles-alla, kuni ühtäkki jalad enam ei liikunud. Kolmveerandtunniga oli valu kadunud, kuid ka jalgu ei suutnud ma enam liigutada,» rääkis Reed. Sõudetäht jäi rinnast altpoolt halvatuks.

Pärast seda on Reedi päevad koosnenud enamasti vesiravist, füsioteraapiast. Alates mullu novembrist, mil Reed suutis vaevu liigutada vaid suurt varvast, on mehel mõningad edusammud. Tõsi, kõik kulgeb siiski väga vaevaliselt.

«Parem jalg paraneb kiiremini, kui vasak. Paremat jalga suudan väheke sirutada ja liigutada.» 

Juunis avaldas Reed Instagramikontol video, milles avab jalaga prügikastikaane.

«Võimsad 10 sekundit! Esimene kord pärast 2019. aasta septembrit, kui jalg suudab teha mingigi liigutuse,» kirjutas endine tippatleet.

Reed rääkis BBCile, et video tegemine valmistas rohkelt heameelt. Kuid jällegi, olümpiamängude pjedestaali kõrgeimal astmel seistes ei osanud ta ette kujutada, kui palju rõõmu võib tekitada jalaga prügikastikaane avamine.

Reed ja tema kaaslane Jeannie sõnasid tulevikuplaanidest rääkides, et palju oleneb, kui kiiresti Reedi olukord paraneb. Töölemineku mõtteid praegu veel ei mõlgutata. 

«Teen kõik selleks, et saaksin kunagi taas käia. Võib olla suudan millalgi isegi sõuda. Nii kaua, kui ei mõtle endise elu peale, olen õnnelik. Võib tunduda kummaline, kuid leian igas päevas midagi nautimisväärset.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles