Koroonaviirusest kurnatud Boliivias kiideti heaks kloordioksiidi kasutamine Covid-19 ravis (4)

Elu24
Copy
MMS Boliivia laboris.
MMS Boliivia laboris. Foto: Reuters/ScanPix

Kloordioksiid ehk MMS on Eestis kütnud tohutult kirgi, kloorimeditsiini promovaid gruppe on ka suletud. Boliivia senat kiitis heaks standardi, mis võimaldab kloordioksiidi lahuse tootmist ja nõuetekohast kasutamist Covid-19 ennetamiseks ja raviks.

Boliivia senati täiskogu kiitis tänavu märtsis heaks standardi, millega reguleeritakse kloordioksiidi lahuse väljatöötamist, turuletoomist, tarnimist ja kasutamist Covid-19 raviks. Kloordioksiid on tuntud ka nimega MMS (miracle mineral solution, «imepärane mineraalilahus»).

Lahuse tootmine toimub valitsusorganite järelvalve all riiklikes või eralaborites, järgides ettekirjutusi lahuse koostise ning kasutamise kohta. Koos kohalike omavalitsustega hakatakse korraldama teavituskampaaniaid, et selgitada lahuse tarbimiseks vajalikke ettevaatusabinõusid ning annustamise spetsiifikat.

Senati esimees Eva Copa kinnitas, et tal oli kloordioksiidiga seoses palju kahtlusi, kuna selle valmistamise ja müügiga tegeleti aktiivselt nn mustal turul. Seepärast otsustati ainet ametlikult uurida ning luua riiklikud regulatsioonid selle tootmiseks ja turustamiseks. Senati kinnitusel on lahuse kasutamine vabatahtlik ning puudub kohustus selle aine kasutamiseks mistahes ravi eesmärgil.

Boliivia koroonakriis kasvuteel

Boliivia on üks COVID-19 tulipunkte maailmas, puhang sai seal hoo sisse hiljuti. 66 000 tuvastatud juhtumit ja ligi 70 surma päevas seavad selle mitme näitaja poolest maailma tippu.

Hiljuti lükati Boliivias valimised juba mitmendat korda edasi, nüüdseks oktoobrisse. Riigis on haigestunud ka mitu ministrit.

Vastuoluline kloordioksiid Eestis

Eestis on kloordioksiidi ravieesmärkidel tarvitamine tekitanud palju vastuolusid. Siinsete turundajate väitel väljutab see kehast oksüdeerimise kaudu raskemetalle. Ravimiametile teadaoleva info põhjal müüakse MMSi nime all naatriumkloriti  ja sidrunhappe vesilahuseid, kus ainete omavahelisel segamisel tekkiva reaktsiooni tulemusena tekib ühe ainena kloordioksiid. 

Suuremates kogustes on lahus toksiline, põhjustades oksendamist, kõhulahtisust ja siseelundite kahjustusi ning ka surma.

Sellele on ka riiklikult otsustavalt vastu astutud. MMSi toetajate Facebooki grupp suleti 2018. aastal, kuna seda peeti võltsuudiste ja valeinformatsiooni levitamise kohaks. Sel aastal võtsid nn MMSi propageerijad Janika Veski ning Merili Kukuškin end kaitsma vandeadvokaat Robert Sarve, et saada kahjutasu väidetavalt laimavate veebikommentaaride postitajatelt.

Oma olemuselt on kloordioksiid biotsiidina käsitletav aine.

Kloordioksiid on aine, millel on mikroobe hävitav toime, mida kasutatakse valgendajana, kõvade pindade desinfitseerimiseks ja vee puhastamiseks, kui on probleeme puhta joogivee kättesaadavusega.

Puuduvad teaduslikult tõestatud andmed, mis kinnitaksid, et kloordioksiid raviks mingeid haigusi. Toode ei ole ette nähtud ravimi või toidulisandina kasutamiseks ja on valesti kasutades ohtlik.

Suuremate koguste manustamisel võib kloordioksiid põhjustada seedetrakti, silmade  ja hingamisteede ärritust, iiveldust, oksendamist ning kõhulahtisust. Kõrvaltoimetena on kirjeldatud ka vereloome kahjustusi ja neerupuudulikkust.

Ravimiamet

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles