Marss saab kunagi Maale kukkunud meteoriidi tagasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Meteoriit tähistusega Sayh al Uhaymir 008, mis leiti 1999 Omaanist
Meteoriit tähistusega Sayh al Uhaymir 008, mis leiti 1999 Omaanist Foto: Rights Managed/Mary Evans / Natural History Mus

Ameerika Ühendriikide kosmoseagentuur NASA ja Briti loodusmuuseum saadavad kunagi Maale kukkunud meteoriidi Marsile tagasi.

Kui NASA uurimislaev koos kulgur Perseverance'iga 30. juulil õhku tõuseb, siis ei lenda selle pardal olev meteoriit korraks Marsile, vaid suundub koju, teatab livescience.com.

Marsi juurest pärit meteoorkeha jääk ehk meteoriit leiti 1999. aastal Omaanist ja on alates 2000. aastast olnud Londonis Briti loodusmuuseumis.

Teadlaste sõnul lahkus tähistuse Sayh al Uhamiyr 008 või SaU 008 saanud kosmiline kivi Marsi juurest plahvatusega 600 000 – 700 000 aastat tagasi.

Sajad tuhanded aastad uitas kivi meie päikesesüsteemi avarustes, kuni sellele jäi ette meie planeet, kuhu see kukkus.

«Briti loodusmuuseumi kogus olevad meteoriidid reisivad sageli mööda maailma, olles näitustel, kuid nüüd on esimene kord, mil meteoriit pöördub koju tagasi,» sõnas Briti loodusmuuseumi meteoriitide peavarahoidja Caroline Smith, kes on Mars 2020 missiooni teadusliige.

NASA missioon Mars 2020 raames viiakse meteoriit Marsile tagasi, kus seda kasutatakse kulguri instrumendi SHERLOC kalibreerimise materjalina.

NASA teatel asub SHERLOC Marsi kulguri robotkäe otsas. Seadmel on kaamera, fluorestsentsspektromeeter ja ülitäpne laser, mis võimaldavad Punasel planeedi pinnases otsida orgaanilisi molekule, mineraale ja potentsiaalseid elumärke.

SHERLOC kalibreeritakse meteoriidiga SaU 008 pärast seda, kui kulgur on jõudnud Marsile ja oleks töökorras enne Marsi kivimiproovide analüüsimist.

Briti muuseumi meteoriitide ekspert Caroline Smith selgitas, et Mars 2020 missioon valis just selle meteoriidi Marsile, kuna ta on oma koostiselt kalibreerimiseks õige, kuid samas ka vastupidav.

NASA foto planeedist Marss
NASA foto planeedist Marss Foto: NASA / SWNS/Scanpix

«Meie kogus on Marsi meteoriite, mis on väga haprad, Marsile tagasiminev seda ei ole. See on sitke nagu vana saabas,» nentis asjatundja.

NASA Mars 2020 kosmoselaev stardib 30. juulil kell 7.50 USA idaranniku aja järgi Floridast Canaverali neeme Kennedy kosmosekeskusest.

Meteoriit on planeetidevahelisest ruumist Maa pinnale langenud tahke keha ehk meteoorkeha jääk. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles