Suri kahele Oscarile nomineeritud filmirežissöör Alan Parker

Elu24
Copy
Filmirežissöör Alan Parker 2003. aastal.
Filmirežissöör Alan Parker 2003. aastal. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX/Code 30230/Scanpix

Suri auhinnatud briti filmirežissöör Alan Parker, kelle tuntumad filmid on «Bugsy Malone», «Midnight express» ja «Evita». Ta oli 76-aastane, vahendab Variety

Alan William Parker sündis Londonis 1944. aastal. Ta alustas oma karjääri reklaamimaailmas ning töötas 60ndatel ning 70ndate alguses reklaamiagentuuris.

1971. aastal kirjutas Parker töökaaslasele oma esimese stsenaariumi ning hakkas ise reklaame lavastama. 1975. aastal võitis ta BAFTA telefilmi «The evacuees» eest. 

Parkeri esimene kinoekraanile valminud film oli 1976. aasta muusikal «Bugsy Malone», mille eest kandideeris parima originaalmuusika Oscarile helilooja Paul Williams. Film kandideeris ka Cannes'i filmifestivali Kuldsele Palmioksale, esimene Parkeri film viiest, mis hinnatud auhinna nominatsioonide hulka jõudis.

Kõigest kaks aastat hiljem tuli välja draamafilm «Midnight express», mis võitis parima kohandatud stsenaariumi ja parima originaalmuusika Oscari. Parker kandideeris filmiga ka parima lavastaja Oscarile, kuid kaotas filmi «Hirvekütt» režissöörile.

Alan Parkeri filmograafia hulka kuulub ka 1996. aasta muusikal «Evita», kus Antonia Banderase (vasakul) ekraanipartnerit ja nimitegelast kehastas Madonna.
Alan Parkeri filmograafia hulka kuulub ka 1996. aasta muusikal «Evita», kus Antonia Banderase (vasakul) ekraanipartnerit ja nimitegelast kehastas Madonna. Foto: Rights Managed/Ronald Grant Archive / Mary Evan/Scanpix

1988. aastal kandideeris Parker taas parima lavastaja Oscarile seekord filmiga «Mississippi burning», kuid kaotas «Vihmamees» režissöörile, Barry Levinsonile. Parkeri nimel on ka vastuoluline 1996. aasta film «Evita», kus peategelast Eva Peróni kehastas Madonna.

Tema viimaseks filmiks jäi aga 2003. aasta põnevik «David Gale'i elu», kus nimitegelast kehastas skandaalne Kevin Spacey

Parkerist jäid maha tema abikaasa Lisa Moran ja neli last tema esimesest abielust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles