Perekonna teatel on Matti Nykäneni haual vandaalitsetud

Inna-Katrin Hein
Copy
Matti Nykänen 2008
Matti Nykänen 2008 Foto: MARTTI KAINULAINEN/AFP/Scanpix

Soome legendaarse suusahüppaja Matti Nykäneni perekonna teatel on ta haual vandaalitsetud, mis on nii ta ema Vieno kui teiste pereliikmete jaoks šokeeriv ja solvav.

Lähedaste sõnul on ka Mattil õigus hauarahule ja neil on kahju, et inimesed midagi sellist tegid, teatab is.fi.

Jyväskylä vanal surnuaial asuvalt Matti Nykäneni haualt on viidud raske pronksist lind, mille äratõmbamine hauakivi kahjustas.

Tegemist on Nykäneni perekonna hauaga, kus lisaks neljakordsele olümpiavõitjale on maetud ka ta isa Ensio, kes suri 2016.

«Hauakivil oli raske pronksist lind, mis oli kinnitatud kruvide abil. Selleks puurisime kaks auku, lisaks kasutasime liimi. Nüüd oli lind ära tõmmatud ja hauakivil on sellest kole jälg,» sõnasid pereliikmed.

Pronksist lind pandi hauale pärast Matti Nykäneni isa Ensio matmist.

Pere sõnul on haualt viidud veel mälestusesemeid. Näiteks kaheksa-aastase poisi tehtud mägihüppajakuju. Poiss kirjutas Nykäneni mälestuseks kuju suuskade alla sõnumi.

Omaste sõnul on Matti Nykäneni hauale toodud aasta jooksul erinevaid esemeid, millega teda mälestatakse.

Perelikmed lisasid, et vahepeal oli Matti haual nii palju esemeid, et osa nad korjasid ära.

«Inime»sed käivad regulaarselt Matti haual ja toovad esemeid, mille abil nad teda mälestavad. Ühel hetkel oli neid nii palju, et osa tuli ära võtta ja tallele panna. Loodame, et Matti hauale ei ole vandaalidel enam asja,» teatasid sugulased.

Matti Nykäneni sugulased tahavad teha politseile avalduse, et suusahüppaja hauda on kahjustatud. Nad lisasid, et surnuaial on turvakaamerad ja nende abil võib vandaalitseja jälile saada.

Matti Nykänen suri 4. veebruaril 2019 pikaajalise pankreatiidi ja ägeda kopsupõletiku tagajärjel, olles vaid 55-aastane.

Matti Nykäneni matus 2. märtsil 2019 Jyväskyläs. Esiplaanil Nykäneni lesk Pia Nykänen, ema Vieno Nykänen ja õde Tuija Nykänen
Matti Nykäneni matus 2. märtsil 2019 Jyväskyläs. Esiplaanil Nykäneni lesk Pia Nykänen, ema Vieno Nykänen ja õde Tuija Nykänen Foto: Juha Metso/www.imago-images.de/Scanpix

Matti Ensio Nykänen (17. juuli 1963 – 4. veebruar 2019) oli Soome suusahüppaja, mitmekordne olümpiavõitja ja maailmameister.

Pärast sportlaskarjääri oli ta laulja.

Ta oli neljakordne olümpiavõitja (1984 ja 1988) ja kuuekordne maailmameister (1982,1985, 1987 ja 1989).

Aastatel 1996–1999 kandis ta perekonnanime Paanala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles