PILDID JA VIDEO ⟩ Beiruti sadamaplahvatuses vajus kruiisilaev küljeli, omanik ähvardab kohtuga

Inna-Katrin Hein
Copy

Liibanoni pealinna Beiruti sadamas toimus 4. augusti õhtul võimas plahvatus, mis hävitas sadamaala, kahjustas mitme kilomeetri raadiuses hooneid, võttis elu vähemalt 154 inimeselt ja vigastas rohkem kui 5000 inimest.

Plahvatuse tõttu vajus küljeli sadamas olnud kruiisilaev Orient Queen, mille omanik Merhi Abou Merhi ähvardas, et annab kohtusse need, kes plahvatust ära hoida ei suutnud, teatab euronews.com.

Pärast 4. augusti plahvatust Liibanoni Beiruti sadamas küljele vajunud kruiisilaev Orient Queen
Pärast 4. augusti plahvatust Liibanoni Beiruti sadamas küljele vajunud kruiisilaev Orient Queen Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/MAXAR via REUTERS/Scanpix

Plahvatuse tõttu hukkus kruiisilaeva, mille pardale mahutus vähemalt 300 reisijat ja kus oli kasiino, kaks meeskonnaliiget ja seitse sai vigastada.

Liibanoni võimude teatel tekitas sadama 12. laohoones plahvatuse 2750 tonni ammooniumnitraati, mis oli konfiskeeritud Vene ärimehe laevalt kuus aastat tagasi.

Juhtum sadamas sai alguse 9. laos keevitamise tagajärjel puhkenud tulekahjust, kahjutuli liikus kiiresti edasi ja jõudis 12. laoni, kus asus ammooniumnitraat, mis teatud tingimustel on plahvatusohtlik.

Beiruti sadamas varem töötanud Yusuf Shehadi sõnul konfiskeeris Liibanoni toll 2009 ühelt laevalt nii ilutulestikurakette kui trotüüli (TNT). Tema oli üks neist, kes need kaubad sadama 12. lattu pani.

Shehadi lisas, et 2013 saabus Beiruti sadamasse Moldova lipu all sõitnud laev, mille pardal oli ammooniumnitraati. Liibanoni inspektorid ei lubanud halvas tehnilises seisukorras laeval edasi sõita ja konfiskeerisid lastiks olnud ohtliku aine, mis alles 2014 laaditi Beiruti sadama 12. lattu.

«4. augustil toimunud õnnetus ootas vaid oma aega, seal oli koos trotüül, ilutulestikuraketid ja ammooniumnitraat. Kõik sadamaga seotud inimesed teadsid, et põhimõtteliselt oli see ladu nagu püssirohutünn, mille otsas kõik istusid,» lisas pool aastat tagasi sadamas töötamise lõpetanud liibanonlane.

Shehadi sõnul töötas ta Beiruti sadamas koos valvuri Imad al-Zahradiniga, kes plahvatuses hukkus. «Suhtlesin al-Zahradiniga mõni aeg enne plahvatust. Ta ütles, et sadama ühes laos käib remont ja seal keevitatakse. Pidasin seda ohtlikuks ja nii läkski, et lõpuks tekkis plahvatus,» sõnas endine sadamatööline.

Yusuf Shehadi andmetel oli sadamas alguses väike tulekahju ning kutsuti kümmekond tuletõrjujat, kes kõik võimsas plahvatuses hukkusid.

Plahvatus võttis kodu 12 protsendilt Beiruti elanikest ehk 300 000 inimeselt.

Beirutis lahvatasid pärast plahvatust valitsusvastased protestid, mis kestavad seni. Demonstrandid loopisid märulipolitsenikke kividega, politsei vastas pisargaasiga.

Liibanonlaste arvates on Beiruti plahvatuses süüdi korrumpeerunud valitsus, mis ei hooli inimestest, vaid oma kukrute täitmisest.

Liibanoni meedia teatel võivad veel mitmed Beiruti plahvatuses oma varast ilma jäänud firmad ja eraisikud valitsuse vastu kohtusse minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles