TARTUFF TÄNA ⟩ Banksy, linnapargi metsik pere, musaärikate skeemid ja geipaari katsumused

Liina Suvi Ristoja
, filmi- ja teletoimetaja
Copy
«Acasă, mu kodu»
«Acasă, mu kodu» Foto: Tartuff

Täna on PÖFFi armastusfilmide festivali Tartuff kavas neli filmi, mis linastuvad nii Athena keskuses kui ka Raekoja platsil ning mõistagi virtuaalselt. Vaata filmikava siit.

«Tagaotsitav, Banksy»

Kunstimaailma tagaotsituim mees tegutseb nagu moodne Robin Hood. Aastal 2014 kogunesid Bristoli noortekeskuse kohale murepilved. Huviharidust ei rahastatud enam endises mahus. Äkki ilmus keskuse ette seinale maaling, mille autoris ei olnud kahtlust – Banksy! Järgnes kiri: «Tere, mina olen Banksy. See töö kuulub teile. Võite sellega teha mis iganes.» Noortekeskus müüs töö maha ja jätkab tegevust siiani. Tänu Banksyle. See pole ainus näide, mis annab tunnistust selle maailmakuulsa tänavakunstniku vastutustundlikust tegevusest. Tema kunst edastab aktuaalseid sotsiaalseid ja poliitilisi sõnumeid. Iga Banksy teose ilmumine avalikku ruumi tekitab kõneainet üle terve maailma. Kes aga peidab ennast selle nime taga? Aurélia Rouvieri ja Seamus Haley linateos uurib, kes on Banksy ja miks ta ei taha paljastada oma identiteeti, kui kogu maailm muutub üha egotsentrilisemaks. Teravmeelne film kunstnikust, kes usub, et tänapäeval tuleb kanda maski, kui sa tahad, et sind kuulataks.

«Acasă, mu kodu»

Rumeenia režissööri Radu Ciorniciuci paljukiidetud ja -auhinnatud «Acasă, mu kodu» jutustab 9-lapselise romade perekonna loo, kes on elanud 20 aastat poolmetsikult Bukaresti äärelinnas asuvas hiiglaslikus Văcărești deltas. Nad on sunnitud kolima sotsiaalkorterisse ja kohanema uute reeglitega. Mitmekihiline film on tänavuse dokumentalistika-aasta olulisemaid teoseid.

«Õnnejumalanna»

Türgi päritolu Itaalia režissööri Ferzan Özpeteki draamakomöödias «Õnnejumalanna» tuleb juba 15 aastat koos elanud Alessandrol ja Arturol hoolitseda ootamatult oma sõbranna Annamaria laste eest, mis paneb nende niigi sassis suhte viimsele proovile.

«Skeemitajad»

Kultusfilmi «Trainspotting» atmosfääriga komöödia, mille režissöör on tuntud muusikaprodutsent Dave McLean – mees, kes tutvustas brittidele mitmeid Ameerika tõusvaid grunge-ansambleid eesotsas Nirvanaga. Film põhineb tema enda lool, mis algab aastal 1979, kui Dave otsustab koos oma sõpradega siseneda muusikaärisse.

Festival pakub vaatajaile kokku 17 linateost, mis käsitlevad armastuse kõikvõimalikke variatsioone. Kõik filmid linastuvad Eestis esimest korda.

Mullu oli Tartuffi keskmes muusika, tunamullu kirjandus – tänavu on festivali alateemaks kunst ja näha saab filme Banksyst, Marcel Duchampist, Alberto Giacomettist ja teistest kunstnikest. Lisaks filmiseanssidele leiab Tartus aset hulk kunstiteemalisi üritusi alates näitustest ja performance'itest ning lõpetades sümpoosionide ja ekskursioonidega. Mahukast kõrvalprogrammist leiab ligemale 30 üritust.

Vaata festivali kava siit.

Koroonaviirusega seoses tuleb tavapärase 1200 tooli asemel vabaõhukinoks muutuvale raeplatsile vaid 500 tooli, mis paigutatakse 2+2 reeglit arvestades. Athena keskuses toimuvatele dokumentaal- ja lastefilmide seanssidele lubatakse kuni 120 inimest, seansside vahel desinfitseeritakse pindu ja tasuta on saadaval kaitsemaskid.

Korraldajad paluvad külastajatel hoida distantsi ja istekohtade täitumisel vaadata filme Tartuffi virtuaalses kinosaalis, mis avab uksed veebiplatvormil Elisa Stage. Filmid on kättesaadavad üle terve Eesti ning pileti saab soetada siit.

Kõik Tartus toimuvad seansid ja enamik üritusi on vaatajatele tasuta. Virtuaalse festivali piletid maksavad neli ja kaheksa eurot. Filmi saab hakata vaatama kohe pärast selle Tartu seansi lõppu ja pilet kehtib kuni festivali lõpuni.

Tartuff on Baltimaade suurim vabaõhufilmifestival, mis leiab aset juba 15. korda. Seda korraldab Pimedate Ööde filmifestival koostöös Tartu linna, Tartu filmifondi ja Tartu loomemajanduskeskusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles