VIDEO ⟩ Californias möllas eluohtlik tuletornaado

Inna-Katrin Hein
Copy
Tuletornaado Californias
Tuletornaado Californias Foto: Clifford Oto/AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikides Californias Los Angelesest põhja jäävas Lake Hughesis lahavatasid maastikupõlengud, mis on levinud vähemalt 4000 hektari suurusele alale.

Põleng tekkis Lake Hughesis, kus asub ka samanimeline järv, 12. augustil ja liikus kiiresti edasi ning selle teele jäänud inimesed pidid kodudest evakueerima, teatab latimes.com.

Tuletõrjujate teatel tekkis põlengupiirkonnas võimas ja eluohtlik tuletornaado, mille kustutamiseks kulus tunde. Tuletornaadosid peetakse väga ohtlikuks, sest nende liikumist on raske ette aimata.

Meteoroloogide teatel tekivad sellised tornaadod, kui külm ja soe õhumass segunevad, samuti mõjutab selle teket tuul, mille suund pidevalt muutub.

Maastikupõleng Californias Lake Hughesis
Maastikupõleng Californias Lake Hughesis Foto: Etienne Laurent/EPA/Scanpix

Californias olid ka 2018 maastikupõlengud ning siis jäi üks tuletõrjuja tuletornaado lõksu ja hukkus. Uurimine näitas, et tuletornaado tekkis väga kuuma ilma, muutuvate tuulte ja rahepilvede koosmõjul.

Möödunud aasta lõpul nõudis tuletornaado inimelu Austraalias, kus samuti möllasid ulatuslikud maastikupõlengud. 28-aastane vabatahtlik tuletõrjuja Samuel McPaul sai surma, kui tuletornaado süütas ta auto. McPaul oli hiljuti abiellunud ja ta naine ootas nende esimest last.

Kliimateadlaste sõnul on viimasel kümnendil maastiku- ja metsapõlengud sagenenud, kuna on aina rohkem kuumaperioode, mida esineb isegi parasvöötmes, kus tavaliselt ei tõuse soojakraadid üle 40.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles