Saksamaal varastas rebane hoovidest üle saja jalatsi

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Pilt on illustreeriv. Pildil oleval rebasel ei ole kingavargusega mingit pistmist.
Pilt on illustreeriv. Pildil oleval rebasel ei ole kingavargusega mingit pistmist. Foto: Beverley Thain / SWNS.COM / Scanpix

Saksamaa pealinna Berliini edelaosas asuvas Zehlendorfis kadus elanike kodudest hiljuti kokku enam kui sada jalatsit. Kohalik elanik Christian Meyer võttis asja uurimise enda kätte ja avastas, et jalavajude kadumise taga oli rebane.

Christian Meyer alustas juhtumi uurimist juuli lõpus, kui märkas, et keegi oli tema verandalt tossu varastanud, vahendas Oddee. 

Tegemist oli nimelt uute kallite jooksujalatsitega, millest ühte ei suutnud mees enam kusagilt üles leida, vahendas Deuche Welle. 

Kummalise kuriteo olemus hämmastas Meyerit. Ta mõistis seda, kui keegi võiks varastada uue paari jooksujalatseid, kuid ei mõistnud, miks peaks pikanäpumees võtma kaasa vaid ühe tossu.

Seepeale uuris Meyer asja Saksamaa veebipõhises naabruskonna teadetetahvlil Nebenan, kust ta avastas, et ta ei olnud piirkonnas ainus, kelle jalanõud olid kaduma läinud.

Süüdlane oli veel aga tabamata. Seda kuni päevani, mil Mayeril õnnestus kurjategija juhuslikult tabada.

Nimelt nägi Mayer, kuidas üle heinamaa silkas rebane, kellel oli hambus paar siniseid sandaale.

Seejärel jälitas Meyer rebast, kuni jõudis looma peidikuni ja pärast tunniajast roomamist jõudiski mees varastatud kraamini. 

Ta leidis rebase peidikust üle saja jalatsi, enamasti oli tegemist Crocs-sandaalidega, mille rebane oli erinevatest majapidamistest minema vedanud. 

Jalatsid olid rebase tegevuse tõttu küll pisut kannatada saanud, kuid enamus neist olid siiski veel heas seisukorras. 

Väidetavalt on enamik neist nüüdseks ka tagastatud nende õigusjärgsetele omanikele.

Siiski on kahjuks veel puudu Meyeri jooksujalats.

Ülemaailmne epideemia

Saksa rebane oli küll üks usinamaid kurjategijaid, kuid ta ei ole teps mitte esimene, ega ilmselt ka viimane rebane, kes jalatseid varastab.

Näib, et rebastel kogu maailmas on jalanõudega mingi eriline suhe. 

Näiteks hakkasid aprillis kummalisel kombel kaduma USAs Fairfax City elanike kingad. 

Jalavarjude kadumised olid sarnased Berliini juhtumile. 

Blenheimis töötav ajaloouurija Andrea Loewenwarter asus sealset juhtumit uurima pärast seda, kui kaduma läksid osad tema poja jalatsid. 

Internetist surfates leidis Loewenwarter mitmeid lugusid rebastest, kes varastasid kingi. 

Loewenwarter leidis koos kolleegide abiga lõpuks Blenheimi mõisa maalt neljast rebaseurust kokku 12 kinga. 

Nad jätsid leitud kingad maantee äärde koos kirjaga, mis selgitas toimunut. 

«Kogusin 12 kinga ja leidsin ka oma poja tossu. Tema rasket nahast matkasaabast ma siiski ei leidnud,» rääkis Loewenwarter.

2018. aasta juunis pidi aga Jaapanis massilise kinganäppamise lainesse sekkuma lausa politsei. Nimelt selgitasid viis politseinikku ühel ööl kuus tundi kestnud varitsuse käigus välja, kes varastas Nagaokakyo linnas 40 paari sandaale, vahendas Guardian.

Ametivõimud jälitasid tänavatel ringi luusinud kahtlast rebasepaari ja avastasid ühe tühja maja hoovis olnud rebaseurust kõik kadunud kingad.

Selliseid lugusid on aga veelgi. 

2013. aasta augustis kirjutas The Guardian Londoni mehe pidevast võitlusest rebastega, kes terroriseerisid tema õue ja varastasid tema jalatseid.

Kuid kõik need reinuvaderid kahvatuvad ühe 2009. aastal Saksamaal Foehreni linnas vahele jäänud rebase kõrval.

Nimelt leidsid metsatöölised toona rebaseuru, kus oli üle 120 varastatud jaltsi.

Soov olla hea vanem

Aga miks kõik need rebased inimeste jalatseid varastavad? Kas tegemist on rebaste rahvusvahelise kuritegeliku organisatsiooniga, mis on täielikult keskendunud jalatsite näppamisele? Või on rebastel haisevate kingade osas lihtsalt mõni imelik kiiks, millest on tegelikult parem mitte teada? 

Tegelikult on asi lihtsalt selles, et rebastele meeldib jalatseid närida üsna samal põhjusel, miks koertelegi. Neile lihtsalt meeldib, kuidas jalatsid lõhnavad ja maitsevad.

Paljud kingad sisaldavad nahka, mida on rebastel lihtne närida. Samuti ei tohiks alahinnata kingadesse kogunenud jalgadelt erituvat higi. 

Rebased armastavad mängida, eriti asjadega, mis lõhnavad hästi. Vanad kingad, koerte närimisasjad, pallid ja aiakindad on nende lemmikkaup, selgitas BBC Wildlife.

Näritavate asjade varastamisele kalduvad aga eriti need rebased, kellel on hiljuti sündinud või on peagi sündimas pesakond. 

Nad proovivad olla lihtsalt head vanemad ja tuua oma järglastele mänguasju.

«Rebased võisid rajada urgu selleks, et hakkasid sigima ja kogusid sandaale oma instinktidest lähtuvalt, mis ajab nad toitu ja muid asju varuma,» kommenteeris Kyoto loomaaia juhataja Naoki Yamashita 2018. aasta Jaapani juhtumit.

Sama teooriaga nõustub ka 2009. aastal suurt kingakadumist uurinud Saksamaa politseinik. 

«Tundub, et reinuvader varastas need selleks, et tema kutsikatel oleks millegagi mängida,» rääkis politseinik toona Reutersile.

Kuidas saab aga seda vältida, et rebased jalanõusid ei varastaks? Vastus sellelel on lihtne, ärge jätke oma jalatseid õue vedelema, kui lähedal toimetavad ka rebased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles