PILDID JA VIDEO NASA teatel hakkas Marsi helikopter Ingenuity esmakordselt tööle

Inna-Katrin Hein
Copy
NASA joonistus Marsi helikopter Ingenuityst lendamas
NASA joonistus Marsi helikopter Ingenuityst lendamas Foto: /NASA/Cover Images/Scanpix

Ameerika Ühendriikide kosmoseagentuur NASA teatas, et Marsi Ingenuity (Nutikus) helikopter on esmakordselt tööle hakanud.

Ingenuity jõuab Punasele planeedile NASA Mars 2020 programmi Perseverance (Visadus) kulguri küljes, mõlemad masinad lendavad praegu 30. juulil startinud raketil Marsi poole, teatab livescience.com.

NASA Marsi programmi teadlaste teatel õnnestus neil 7. augustil esmakordselt laadida ja käivitada kosmoses oleva helikopteri liitiumioonpatareid.

1,8 kilogrammi kaaluv helikopter asub kulguri kõhu all ja saab praegu oma energia kulgurilt.

NASA Marsi kulgur Perseverance ja helikopter Ingenuity
NASA Marsi kulgur Perseverance ja helikopter Ingenuity Foto: /NASA/Cover Images/Scanpix

«Kopteri tööle hakkamine oli suur samm edasi, masin läbis elektroonilise «testsõidu». Kui kõik läheb plaanide kohaselt, siis teeme me testi iga kahe nädala tagant, et kopterit töökorras hoida,» sõnas NASA reaktiivuuringute labori JPL (Jet Propulsion Laboratory) Marsi helikopteriprogrammi teadlane Tim Canham.

NASA teatel kulub Ingenuity patareide laadimiseks kaheksa tundi ning selle aja jooksul analüüsitakse, kuidas helikopter käitub. Praegu ei laeta Marsi kopteri patareisid lõpuni täis, vaid ainult 35 protsendini, et Marsile jõudes oleks patareid nagu uued.

Perseverance kulgur peaks Marsile maanduma 18. veebruaril 2021. Mõni aeg pärast kulguri maandumist helikopter eemaldub, maandub Punasel planeedil ning teeb oma esmalennu.

NASA Marsi kulgur Perseverance ja helikopter Ingenuity joonistusel
NASA Marsi kulgur Perseverance ja helikopter Ingenuity joonistusel Foto: NASA/JPL-Caltech/via REUTERS/Scanpix

Pärast kulgurist eemaldumist saab helikopter energiat oma päikesepaneelide abil.

«Kui katselennud kulgevad ilma viperusteta, saab Ingenuity kinnitada, et droonilaadsed lennud on Marsil võimalikud, avades sellega ukse tuleviku uurimismissioonidele,» nentisid NASA esindajad.

NASA Marsi helikopteriprogrammi juht MiMi Aung teatas, et Ingenuity kopter elas käivitamise üle ja andis seega lootust, et saab hakkama ka Marsi karmi keskkonnaga.

«Enne, kui saame teha esimese katselennu teisel planeedil, on meil ees palju testkäivitamisi, kuid hetkel on kõik kõige paremas korras,» lisas Aung.

NASA teatel peaks Ingenuity tegema Marsil 30 testipäeva jooksul vähemalt viis katselendu, millest igaüks kestab kuni kolm minutit. Lennud toimuvad 3 – 10 meetri kõrgusel maapinnast ja lennu kaugus on kuni 300 meetrit.

NASA joonistus helikopter Ingenuityst Punasel planeedil
NASA joonistus helikopter Ingenuityst Punasel planeedil Foto: /NASA/Cover Images/Scanpix

NASA saab Ingenuity abil parema ülevaate Marsi pinnast, millest tehtud fotod aitavad teadlastel valmistada ette mehitatud missiooni Marsile ja kaugemas tulevikus sinna inimasustuse loomist.

Ingenuity helikopteri kere on kuubikujuline, küljepikkus on 14 sentimeetrit, rootori diameeter on 1,2 meetrit, patareid kaaluvad 273 grammi ja võimsus on 350 vatti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles