Valgevene toetuseks korraldatakse Tallinnas uus «Balti kett» (9)

Elu24
Copy
Balti kett, 23.08.1989.
Balti kett, 23.08.1989. Foto: Ain Protsin/Postimees

Sel pühapäeval, Balti keti 31. aastapäeval korraldatakse nii Eestis, Lätis kui Leedus Valgevene meeleavaldajate toetuseks solidaarsusaktsioon, mis on inspireeritud just legendaarsest Balti ketist.

23. augustil möödub 31 aastat Balti ketist. See oli Eestis, Lätis ja Leedus korraldatud ühine poliitiline massimeeleavaldus, mille eesmärgiks oli demonstreerida maailmale Baltimaade vabadustahet.

Praegu võitleb vabaduse ja demokraatia eest Valgevene, kus on võimul Euroopa viimaseks diktaatoriks nimetatud Aljaksandr Lukašenka. Järjekordse «valimisvõidu» järel on riigis puhkenud meeleavaldused, millega nõutakse Lukašenkalt võimu loovutamist ja peamise opositsiooniliidri Svjatlana Tsihhanovskaja tunnustamist presidendina.

Eesti välisminister Urmas Reinsalu on nõudnud uute ja vabade valimiste korraldamist. «Pärast massilist valimispettust on Lukašenka kaotanud mandaadi,» kirjutas ta pühapäeval sotsiaalmeedias.

Meeleavaldajad Valgevene pealinnas Minskis, 17.08.2020.
Meeleavaldajad Valgevene pealinnas Minskis, 17.08.2020. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Leedu välisminister Linas Linkevičius nimetas Lukašenkat Valgevene «eelmiseks presidendiks» ning kirjutas sotsiaalmeedias, et üleriigilised protestid tõestavad valimispettust.

Üle-eelmise nädala pühapäeval alanud meeleavalduste käigus on surnud vähemalt kaks inimest ning vahistatud on tuhandeid. ÜRO inimõiguste ülemvoliniku Michelle Bacheleti teatel on tegemist rahvusvaheliste inimõiguste rikkumisega.

Täna algasid mitmel pool Valgevenes ulatuslikud streigid, teiste hulgas tulid tänavatele Minski raskeveokite tehase MZKT töötajad ja Valgevene riikliku telekanali töötajad, mistõttu jäi eeter mõneks ajaks tühjaks ning täideti hiljem kordussaadetega, vahendas Postimees.

Meeleavaldajate toetuseks moodustatakse Lätis ja Leedus pühapäeva õhtul Solidaarsuskett Valgevene piirini. Kuna Eestil Valgevenega ühist piiri pole, kutsutakse eestlasi solidaarsusaktsioonist osa võtma Tallinnas kahekilomeetrisel teelõigul Valgevene saatkonnast Vabaduse väljakuni.

Oma osavõtust saab teada anda siin. Rohkem infot ürituse kohta leiab siit.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles