Legendaarne vanalinna kohvik läheb kinni!

Tõnu Pedaru
, Ajakiri PULSS toimetaja
Copy
Vanalinna kummitusmajad: Neitsitorn
Vanalinna kummitusmajad: Neitsitorn Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Veel viimast nädalat on avatud  Tallinna vanalinnas Taani kuninga aias asuv kuulus Neitsitorni kohvik. Tallinna linnale kuuluv kohvik suletakse 1. septembrist

Kas pika, 40-aastase ajalooga kohvik sulgub lõplikult, on täna veel vara öelda, selgub Tallinna Linnamuuseumist, mille hallata on olnud kohvik viimased seitse aastat.

Neitsitorni kohviku kuldaeg oli ilmselt 1980ndad, mil kümnendi algul avatud kohvik oma pseudoajaloolise romantilise interjööriga  oli ülipopulaarne nii kohalike kui kaugemalt tulnud linnakülaliste seas.  

Uue aastatuhande algul suleti torn omandivaidluste tõttu ja kohvik ning kogu kompleks lagunes ligi 10 aastat. 2013 aasta kevadel avati remonditud torn ja kohvik uue sisekujundusega.

Nagu mainib Linnamuuseumi direktori kt Toomas Abiline, näeb muuseumi siiski tulevikus kohvikut avatuna. Neitsitorn on osa Kiek in de Köki kindlustusemuuseumist – ja ühes oma nelja torni ning bastionikäikudega on kokku lihtsalt nii suur kompleks, et koht, kus külalised saaksid maha istuda, veidi jalga puhata, on Abilise sõnul vajalik.  

Lisaks on Neitsitornist ja sealt avanevalt müürikäigult suurepärased vaated vanalinnale.

Tallinna linna ja muuseumi soov on aga suunata kohviku haldamine edaspidi eraettevõtjale. Võtta nö catering`i teenus. Muuseum loodab, et eraoperaator millalgi leitakse – huvi kohvikupidamise vastu olevat ilmutatud – ning nii linna, muuseumi kui avalikkuse soovid ning erahuvid leiavad ühisosa ja lahenduse.

Neitsitornilt on juba eemaldatud muuseumkohviku silt ja asendatud uuega
Neitsitornilt on juba eemaldatud muuseumkohviku silt ja asendatud uuega Foto: Ajakiri Pulss

Kuni pühapäevani kell 17 võib aga tulla Neitsitorni kohvikuga hüvasti jätma! Hea võimalus selleks on ka laupäeval, Muuseumiööl ja Kultuuriööl!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles