Berliini haigla väidab, et Aleksei Navalnõi mürgitati (1)

Elu24
Copy
Venemaa opositsiooniliider Aleksei Navalnõi.
Venemaa opositsiooniliider Aleksei Navalnõi. Foto: Shamil Zhumatov/Reuters/Scanpix

Berliini haigla arstid kommenteerisid Venemaa opositsiooniliidri Aleksei Navalnõi seisundit. Haigla sõnul viitavad kliinilised tõendid sellele, et Navalnõi mürgitati, vahendab BBC.

Kodanikuorganisatsioon Cinema For Peace Foundation teatas, et Saksamaale Berliini Charité haiglasse ravile viidud Venemaa opositsioonijuht Aleksei Navalnõi jääb tõenäoliselt pärast oletatavat mürgitamist ellu, kuid tõenäoliselt on ta kuid tegutsemisvõimetu, vahendas Elu24 täna hommikul.

Selleks hetkeks ei olnud Berliini haigla Navalnõi seisundit kommenteerinud, kuid nüüd on tehtud ametlik avaldus. 

«Kliinilised tõendid viitavad mürgistusele koliinesteraasi inhibiitorite rühma kuuluva aine kaudu,» kirjutati avalduses, kuid täpset ainet hetkel veel ei teata. «Laialdane analüüs on alanud. Mürgi mõju – s.t koliinesteraasi pärssimist organismis – on mitu korda ja sõltumatutes laborites tõestatud,» teatas haigla.

Navalnõid ravitakse alkaloidi atropiiniga. Kuid selle ravi tulemus ei ole teada, võides närvisüsteemile ohtlik olla.

Navalnõi toetajate teatel võidi Navalnõi mürgitada Tomski lennujaama kohvikus. Ta jõi seal teed ja mürk võis olla tee sees. Nevalnõi lendas Tomskist Moskvasse, kuid ta tervis halvenes lennu ajal, mille tõttu otsustas lennuki meeskond teha Omskis vahemaandumise, kus Nevalnõi haiglasse viidi. 

Venemaa arstid on Navalnõi kohta avaldanud vastuolulist infot, kuid eitavad Nevalnõi mürgitamist. Nende sõnul tekkis opositsioonijuhil lennusõidul rõhu muutudes ja veresuhkru taseme langedes ainevahetushaigus.

Opositsioonipoliitikute andmetel jälgisid Vene võimud Nevalnõi liikumist pidevalt, ka siis, kui ta oli Tomskis. Väidetavalt kogus politsei andmeid isegi selle kohta, mida opositsiooniliider toidupoest ostis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles