PILDID ⟩ Naine külastas koos lastega Julian Assange'i vanglas: ta on väga kõhn ja stressis

Inna-Katrin Hein
Copy
Julian Assange'i elukaaslane ja laste ema Stella Moris (keskel) koos poegade Gabrieli (paremal) ja Maxiga pärast Belmarshi vangla külastamist
Julian Assange'i elukaaslane ja laste ema Stella Moris (keskel) koos poegade Gabrieli (paremal) ja Maxiga pärast Belmarshi vangla külastamist Foto: Aaron Chown/PA/Scanpix

Saladokumente avalikustava mittetulundusühingu WikiLeaks asutaja, austraallane Julian Assange on Suurbritannia Londoni Belmarshi vanglas, kuhu ta pandi pärast seda, kui Briti politsei ta 11. aprillil 2019 jõuga Ecuadori Londoni saatkonnast välja tõi.

Assange’i elukaaslane Stella Moris külastas meest esimest korda üle poole aasta vanglas, teatab standard.co.uk.

Briti kohus peaks lähiajal otsustama, kas 49-aastane Assange antakse USAle välja, kus ta võib sõjaväeliste ja diplomaatiliste saladokumentide avalikustamise eest saada eluaegse vanglakaristuse.

Julian Assange jaanuaris 2020, kui ta Londoni kohtu ette viidi
Julian Assange jaanuaris 2020, kui ta Londoni kohtu ette viidi Foto: Dominic Lipinski/PA/Scanpix

Morise sõnul võttis ta vanglasse kaasa ka nende kaks last, kes üle pika aja taas isa nägid. Naise sõnul oli ta mees kõhnem, väsinum ja rohkem stressis kui eelmise külastuse ajal 22. märtsil.

Moris jätkas, et ta pidi kohtumisel hoidma Assange’iga koroonaviiruse tõttu distantsi. Kui Assange oleks teda või lapsi puudutanud, tähendanuks see tema jaoks kaht nädalat karantiini vangla haiglas.

«Julian ütles, et sai tänu meie külaskäigule esimest korda maski ja visiiri. Ta kandis kollast käepaela, mis viitab, millise vangiga tegemist on. Ta on põhimõtteliselt poliitvang, meelsusvang. Käepael näitas, kui kõhnaks ta käed jäänud on,» ütles naine meediale.

Morise sõnul nägi Julian oma kahte poega, kuid kahjuks ei saanud ta neid kallistada.

Vanem poeg, kolmeaastane Gabriel näitas isale, et ta tunneb juba tähti ja numbreid. Teine poeg on üheaastane Max.

Julian Assange'i elukaaslane ja laste ema Stella Moris (keskel) koos poegade Gabrieli (paremal) ja Maxiga pärast Belmarshi vangla külastamist
Julian Assange'i elukaaslane ja laste ema Stella Moris (keskel) koos poegade Gabrieli (paremal) ja Maxiga pärast Belmarshi vangla külastamist Foto: Aaron Chown/PA/Scanpix

«Tal on varasemast ajast vigastusi, mis vanglas olles annavad end tunda. Hiljuti vigasta ta ka pahkluud. Tal on valusid, kuid ka palju stressi,» lisas naine.

Moris ja Assange kohtusid Londonis Ecuadori saatkonnas, kus austraallane elas 2012. aastast asüülis. 2019 võttis Ecuadori president Lenin Moreno WikiLeaksi asutaja Assange'i varjupaigaõiguse tagasi ja saatkond kutsus Briti politsei, mille esindajad ta kinni võtsid.

Londoni Old Bailey kohus arutab Assange’i USAle väljaandmist 7. septembril.

Moris käivitas rahakogumise eesmärgiga saada 600 000 naela (666 000 eurot), et selle abil katta väljaandmise vastu võitlemise kulud. Seni on kogutud 47 000 naela (52 170 eurot).

Morise arvates võib Assange'i tervis olla ohus, kuna teda viiakse üsna sageli vanglast Londoni kohtu ette ja tagasi. Assange ei ole saanud alates märtsist, kui Suurbritannia end koroonaviiruse tõttu lukku pani ja piirangud kehtestas, oma advokaatidega näost näkku suhelda.

Lisaks USAle on ka Rootsi Assange’ist huvitatud. Aasta tagasi mais taaskäivitas Rootsi Assange’i suhtes juurdluse talle esitatud vägistamissüüdistuse uurimiseks.

Julian Assange asutas WikiLeaksi 2006 ja alates sellest on see mittetulunudusühing avalikustanud sadu tuhandeid saladokumente, mis USA võimude sõnul seadsid ohtu nii sõjaväelaste kui ka diplomaatide elu.

Belmarshi vangla, kus Julian Assange'i kinni peetakse, asub Londoni kaguosas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles