Politseikuulid selga saanud afroameeriklase Blake’i autost leiti nuga

Inna-Katrin Hein
Copy
USAs Wisconsinis Kenoshas lahvatasid pärast afroameeriklase Jacob Blake'i tulistamist politseivägivalla vastased protestid
USAs Wisconsinis Kenoshas lahvatasid pärast afroameeriklase Jacob Blake'i tulistamist politseivägivalla vastased protestid Foto: Brendan McDermid/Reuters/Scanpix

Ameerika Ühendriikides Wisconsini osariigis Kenoshas tulistas politseinik afroameeriklast Jacob Blake’is mitu korda selga, mille tõttu tekkis politseivägivalla vastane protestidelaine. 

Wisconsini justiitsministri Josh Kauli andmetel leidsid uurijad Blake’i auto, mille juures 23. augustil intsident aset leidis, juhipoolselt põrandalt terava noa, edastab foxnews.com. 

Kauli teatel oli Blake korrakaitsjatele öelnud, et tal on autos nuga, sest juba mõnda aega on USAs olukord olnud ohtlik ning tal on kolm väikest last, keda tuleb kaitsta.

Ei ole veel selge, kas tal oli nuga käes, kui politseinik teda tulistas. 

USA Wisconsini osariigi justiitsminister Josh Kaul
USA Wisconsini osariigi justiitsminister Josh Kaul Foto: STEPHEN MATUREN/REUTERS/Scanpix

Nuga oli ainus relv, mis Blake’i autost leiti.

Kaul jätkas, et politsei sai väljakutse Kenosha majja, kus elav naine teatas, et ta kallim on vägivaldne. Politsenikud üritasid Blake’i elektrišokirelva abil kinni võtta, kuid see ebaõnnestus. Mees liikus siis oma auto juurde, et minema sõita.

Ta avas juhipoolse ukse, tahtes autosse istuda. Sel hetkel tulistas politseinik Rusten Shesky teda selga, kuna arvas, et kinnipeetav võis haarata autost relva järele. Ta tulistas Blake’i seitse korda.

Teised kaks sündmuskohal olnud politseinikku afroameeriklast ei tulistanud.

29-aastasele Blake’ile tehti operatsioon, et ta kehast kuulid välja võtat. Arstide sõnul tabas osa kuule elutähtsaid organeid, kaasa arvatud soolestikku, millest tükk tuli kirurgiliselt eemaldada.

Blake’i pere teatel on mees alakehast halvatud, kuna kuulid vigastaid ka ta lülisammast ja seljanärve. 

Wisconsinis Kenoshas lahvatasid pärast Blake’i tulistamist protestid, mis kestavad seni.

USAs Wisconsinis Kenoshas lahvatasid pärast afroameeriklase Jacob Blake'i tulistamist politsevägivalla vastased protestid
USAs Wisconsinis Kenoshas lahvatasid pärast afroameeriklase Jacob Blake'i tulistamist politsevägivalla vastased protestid Foto: STEPHEN MATUREN/REUTERS/Scanpix

Jacob Blake’i pereliikmed kutsusid mässajaid üles mitte tekitama kahju teistele inimestele ja nende varale.

USAs on mustanahaliste õiguste eest ja politseivägivalla vastu protestitud alates maist, kui 20. mail hukkus Minneapolises politseivägvalla tõttu tumedanahaline George Floyd.

Valgenahaline politseinik Derek Chauvin hoidis maas lamanud ja käeraudades Floydi kaelal oma põlve ligi üheksa minutit. Floyd üritas öelda, et ta ei saa hingata, kuid politseinik ei pööranud sellele tähelepanu.

Lahkamine näitas, et Floyd suri lämbumise tagajärjel. Chauvin ja ta kolm kolleegi võeti kinni ja nad antakse kohtu alla.

Floydi surma järgselt on USAs hakatud tegelema minevikupärandi, eelkõige koloniaal- ja orjaaja ümberhindamisega. Mitmel pool USAs, kuid ka Euroopas on eemaldatud kolonistide ja orjapidajate kujusid.

Kenosha asub Michigani järve ääres Chicago ja Milwaukee vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles