Teravmägedel telkinud mees kaotas jääkaru tõttu elu

Inna-Katrin Hein
Copy
Silt Teravmägedel, mis hoiatab jääkarude eest
Silt Teravmägedel, mis hoiatab jääkarude eest Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/Scanpix

Põhja-Jäämere Teravmägede saarestikus, mis norra keeles kannab nime Svalbard, ründas ja tappis jääkaru telkimas ja matkamas olnud mehe.

Norra meedia teatel leidis mehe hukkumine aset 28. augusti varahommikul.

Juhtumi tunnistajaks olid teised matkajad, kes transporditi Teravmägedelt Norrasse, kus nad saavad psühholoogilist kriisiabi.

«Üks inimene hukkus matkajate telklaagris jääkaru rünnaku tõttu. Parameedikute helikopter viis ta haiglasse, kus arstid ta surnuks tunnistasid,» sõnas Teravmägede asekuberner Sølvi Elvedahl.

Kohalikud jahimehed üritavad leida jääkaru, kes mehe tappis, et ta maha lasta.

Teravmägede jääkaru. Pilt on illustreeriv
Teravmägede jääkaru. Pilt on illustreeriv Foto: AGAMI/R. de Haas via www.imago-images.de/imago images/blickwinkel/Scanpix

Kinnitamata andmetel tulistas üks laagris olnutest karu, kuid karu asukoht on teadmata.

Norra meedia teatel oli eelmine inimese surmaga lõppenud jääkarurünnak 2011. aastal. Alates 1971. aastast on Teravmägedel jääkarude tõttu kaotanud elu viis inimest.

Teravmägedel on üsna palju karusid ning kohalikud kannavad selle tõttu alati relva kaasas.

Svalbard (enne 1925. aastat tuntud kui Spitsbergen või Spitzbergen), eesti keeles ka Teravmäed, on Norra saarestik Põhja-Jäämeres.

Rühma saared on vahemikus 74° kuni 81° põhjalaiust ja 10° kuni 35° idapikkust. Suurim saar on Lääne-Teravmäed, millele järgnevad Kirdemaa ja Edgeøya.

Svalbard hõlmab Teravmägede saarestiku ala ja Karusaart.

Ehkki Svalbard kuulub alates 1925. aastast Norra kuningriigi koosseisu, ei kuulu see Norra geograafilisse ossa. Administratiivselt ei kuulu saarestik ühtegi Norra maakonda, vaid moodustab inkorporeerimata ala, mida haldab Norra valitsuse nimetatud kuberner.

Saarestikul kehtivad erilised seadused, mis on määratud Svalbardi lepinguga. Svalbard, erinevalt ülejäänud Norrast, asub väljaspool Schengeni viisaruumi, Põhjamaade passiliitu ja Euroopa majanduspiirkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles