Oslo salajasel punkripeol sai üle 20 inimese mürgistuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Punker, kus pidutsenud noored said mürgistuse
Punker, kus pidutsenud noored said mürgistuse Foto: Jil Yngland/NTB scanpix/Scanpix

Norra pealinnas Oslos toimus punkripidu, milles üle 20 inimese sai vingugaasi ehk süsinikmonooksiidi mürgistuse.

Politsei teatel mahutas peokohaks olnud punker maksimaalselt 100 inimest, kuid kohal oli üle 200 inimese, teatab is.fi.

«Alguses oli vähe inimesi, kuid siis tuli neid aina juurde ja juurde. Lõpuks oli rahvast nii palju, et ei saanud enam hingata,» sõnas üks peol osalenu, kes sai kergema mürgistuse.

Tegemist oli erapeoga, mida reklaamiti Facebookis, kus paluti inimestel tulla kohale jalgsi ning mitte parkida oma sõidukeid, ka elektritõukerattaid, punkri lähedale, et politsei ei saaks asjast teada.

Peo korraldajate teatel olid nad punkrisse viinud generaatorid, et saada elektrit ja mängida muusikat. Samuti oli nende sõnul peokohas õhuringlus.

Politsei ja päästeameti esindajate sõnul ei olnud peokohas õhuringlust ja inimesed said mürgistuse nii millegi põlemisel tekkinud vingugaasist kui ka oma väljahingatud süsihappegaasist, mille kontsentratsioon oli väga kõrge.

Norra päästetöötajad Oslos punkri juures, kus pidutsenud noored said vingugaasimürgsituse
Norra päästetöötajad Oslos punkri juures, kus pidutsenud noored said vingugaasimürgsituse Foto: NTB SCANPIX/via REUTERS/Scanpix

Süsihappegaas on suures kontsentratsioonis inimestele mürgine. Õhk, mille koostises on 1 protsent süsihappegaasi, teeb inimesed uimaseks, 7–10 protsendi kontsentratsioon põhjustab peapööritust, peavalu, nägemis- ja kuulmishäireid ning üsna kiiresti teadvusekaotust.

Vingugaas tekib eelkõige põlemisel hapnikuvaeses keskkonnas.

Ving on inimestele mürgine, sest kui seda sisse hingata, siis seonduvad vingugaasi molekulid veres hemoglobiini molekulidega. Tagajärjeks on see, et rakud ei saa verest hapnikku ja inimene võib lämbuda.

«Tegemist oli kohaga, kus ei olnud õhuringlust. Neid inimesi ohustas seal mürgistus ja lämbumine,» sõnas päästeameti esindaja.

Ta lisas, et peo korraldajat saab põhimõtteliselt süüdistada mõrvakatses.

Norra päästetöötajad Oslos punkri juures, kus pidutsenud noored said vingugaasimürgistuse
Norra päästetöötajad Oslos punkri juures, kus pidutsenud noored said vingugaasimürgistuse Foto: NTB SCANPIX/via REUTERS/Scanpix

Üks sündmuskohal olnud naine sõnas meediale, et ta oli peol olnud neli tundi, kui hakkasid probleemid.

«Üsna pikka aega oli kõik korras, kuid siis järsku kustusid tuled ja muusika katkes ning inimesed sattusid paanikasse. Siis hakati väljapääsu otsima ja välja minnes oli näha minestanuid,» sõnas naine. Tema nägi vähemalt kolme teadvuseta inimest ning tal endal tekkis tunne, et ta minestab.

Lõpuks üritasid kõik, kes ei olnud veel teadvust kaotanud, vedada peokohast välja neid, kes olid minestanud.

Kiirabi toimetas haiglasse seitse inimest, parameedikute teatel sai neli inimest raskelt vigastada ja nad vajavad pikemat haiglaravi.

Kergema mürgistuse saanutele anti esmaabi kohapeal. Kokku sai kannatada 25 inimest.

Politsei uurib juhtunut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles