VIDEO ⟩ USA politsei tulistas taas afroameeriklast, Los Angeleses lahvatasid protestid (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Los Angeleses politseitulistamises elu kaotanud Dijon Kizzee pereliikmed kallistamas üksteist. Pildil on ka Kizzee pildiga protestija
Los Angeleses politseitulistamises elu kaotanud Dijon Kizzee pereliikmed kallistamas üksteist. Pildil on ka Kizzee pildiga protestija Foto: Patrick T. Fallon/Reuters/Scanpix

Ameerika Ühendriikides Californias Los Angelese lõunaosas Westmountis tulistas politseinik afroameeriklast, kes selle tagajärjel suri.

Los Angelese maakonna politsei teatel kaotas elu 29-aastane Dijon Kizzee, kes üritas korrakaitsjate eest põgeneda, teatab cnn.com.

Juhtum algas 1. septembril kell 15.15 kohaliku aja järgi, kui kaks politsenikku üritasid pidada kinni jalgrattaga sõitnud Kizzeed, kuna ta rikkus jalgrattaga sõitmise reegleid. Kui nad mehele lähenesid, hüppas ta jalgrattalt maha ja põgenes.

Politseinikud jooksid talle järele ja tabasid ta, mees üritas lahti rabeleda ja lõi korrakaitsjaid. Mehe käes olnud esemed kukkusid maha, nende seas oli ka poolautomaatne käsirelv.

Ei ole selge, kas mees üritas relva haarata, kuid politseinik tulistas teda surmavalt ja tumedanahaline mees suri selle tagajärjel. Politsei konfiskeeris relva, mis nende sõnul oli ebaseaduslik.

Los Angelese maakonna koroneriameti esindajad kinnitasid, et politseitulistamise tõttu surnud mees on Dijon Kizzee. Ta surnukehale tehakse ka lahkamine.

Paik Los Angeleses Westmountis, kus politsei tulistas aframeeriklast Dijon Kizzeed
Paik Los Angeleses Westmountis, kus politsei tulistas aframeeriklast Dijon Kizzeed Foto: Etienne Laurent/EPA/Scanpix

Kizzee perekond nõuab, et Los Angelese maakonna šerif Alex Villanueva avalikustaks politseinikud, kes põhjustasid mehe surma ning et nad antaks selle eest kohtu alla.

Kizzee tädi Fletcher Fair sõnas, et tal on raske elada riigis, kus korrakaitsjad lasevad inimesi tänaval lihtsalt maha.

«See ei ole Ameerika, olukord on kohtutav. Ma ei saa aru, mis ühiskonnas me elame. Oleme kõik inimesed ja rass ei mängi mingit rolli,» lisas Fair.

Politseitulistamises elu kaotanud Dijon Kizzee mälestamine Los Angeleses
Politseitulistamises elu kaotanud Dijon Kizzee mälestamine Los Angeleses Foto: MARIO TAMA/AFP/SCANPIX

Los Angelese prokuratuur koos politsei siseuurmisorganiga uurib Kizzee juhtumit.

Kizzee surm tõi Los Angeleses rahva tänavatele ja lahvatasid politseivastased protestid.

USAs algasid politseivägivalla vastased ja mustanahaliste õiguste kaitsmise protestid pärast seda, kui Minnesotas Minneapolises kaotas 25. mail elu afroameeriklane George Floyd.

Valgenahaline politseinik Derek Chauvin hoidis käeraudades ja maas lamanud Floydi kaelal ligi üheksa minutit oma põlve. Floyd üritas anda märku, et ta ei saa hingata, kui politseinik eiras seda. Lahkamine näitas, et teadvuse kaotanud mees suri lämbumise tagajärjel.

23. augustil tulistas Wisconsini Kenosha politsei mustanahalist Jacob Blake’i seitse korda selga. Mees jäi ellu, kuid on alakehast halvatud. Ka see juhtum tekitas Black Lives Matter (Tumedanahaliste elu on väärtuslik) protestid.

Lisaks nimetatud afroameeriklastele on viimastel kuudel politseivägivalla tõttu kaotanud veel tumedanahalisi elu.

Los Angelese protestija kandmas T-särki, millel on viimasel ajal politseivägivalla tõttu elu kaotanud afroameeriklaste näod ja nimed
Los Angelese protestija kandmas T-särki, millel on viimasel ajal politseivägivalla tõttu elu kaotanud afroameeriklaste näod ja nimed Foto: ROBYN BECK/AFP/Scanpix

USA president Donald Trump valmistub Wisconsini Kenosha külastamiseks.

Kinnitamata andmetel tahtis Trump saada kokku politseitulistamise tõttu halvatud Jackob Blake’i pereliikmetega, kuid perekonna sõnul ei taha nad Trumpiga mingit tegemist teha, kuna president õigustab politseivägivalda. 

Valge Maja teatel tahab Trump Wisconsinis rääkida politseinikega, kes tema sõnul on head tööd teinud.

Wisconsini kuberneri Tony Eversi sõnul nõuab Trumpi visiit osariigilt ressursse, mida oleks vaja mujal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles