JABURUSE TIPP ⟩ Portugali kommunistid vilistavad piirangutele ja korraldavad 16 500 osalejaga festivali

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Festivalil toimub hulga kontserte ning kõnedega astub üles üle 50 poliitiku.
Festivalil toimub hulga kontserte ning kõnedega astub üles üle 50 poliitiku. Foto: Kuvatõmmis Facebookist / Festa Do Avante

Portugalis on seni kõrge koroonaviirusesse haigestunute arvuga riik ning valitus on viiruse leviku takistamiseks määranud erinevaid reegleid, mida kodanikud järgima peavad. See kõik ei takista aga kohalikku kommunistlikku parteid PCP, mille liikmed ja toetajad hakkavad eeloleval nädalavahetusel festivali pidama. 

Enamuse Portugali elanike jaoks on iga-aastane kommunistliku partei PCP korraldatav festival «Festa do Avante» sel aastal tõeline riigi häbiplekk, vahendas Portugali tabloid Correio da Manha.

Häbiplekiks peetakse üritust tänavu just seetõttu, et see toimub ajal, mil riik võitleb kõrge COVID-19 viirusesse nakatunute arvuga ja on tühistanud kõik suuremad üritused ning keelanud ära rahvakogunemised. 

Näiteks registreeriti Portugalis 1. septembri seisuga 231 uut haigusjuhtu ning kogu riigis on aktiivseid haigusjuhte kokku 14 315. 

«Hästi tehtud seltsimehed,» kommenteeris kogu festivali ümber toimuvat Portugali paremtsentristlik europarlamendi saadik Nuno Melo New York Times'ile. 

Melo hinnangul on kogu asi saanud võimalikuks tänu sellele, et Portugali sotsialistlik valitsus otsib poliitilist tuge teistelt parteidelt, sealhulgas kommunistidelt.

Üritus on kommunistliku partei jaoks seda enam oluline, et tegemist on nende peamise sissetulekuallikaga. Publik saab üritusel nautida erinevate artistide kontserte ning vahepalaks kuulata hulga poliitikute kõnesid.

Terviseminister Marta Temido rõhutas siiski, et otsus festivali pidada on õige.

«Reeglid on hästi läbi mõeldud,» ütles Temido ajakirjanikele.

Kuitippajal on juba aastaid korraldatud festivali külastajate arv ulatunud 100 000 inimeseni, siis sel aastal saab üritusest osa vaid 16 563 inimest. Algselt oli kommunistliku partei festivalikorraldajatel plaanis müüa 32 000 piletit, kuid Portugali valitsuse ja terviseameti korraldusel tuleb PCP-l piirduda poole väiksema publikuarvuga. 

Trvishoiuministri sõnul võeti lubatava publikuhulga arvutamise aluseks rannas viibida tohtivate inimeste arv. 

Sel aastal peetakse festivali juba 44. korda. 

Lisaks tuleb festivalikülastajatel täita erinevaid tervisereegleid nagu näiteks maskide kandmine, distantsi hoidmine ja käte desinfitseerimine. 

Ka alkoholi tohib festivalialal tarbida vaid juhul, kui seda juuakse söögi kõrvale. Alkoholi tarbimisele on pandud ka piirkellaaeg, ehk õhtul kella 20.00 enam alkoholi juurde seotada ei saa. 

Portugalis on seoses viiruse levikuga piiratud ka poest alkoholi ostmise aega kella kaheksani õhtul.

See on aga paljude inimeste jaoks järgmine üsnagi jabur reegel, sest mitte keegi ei keela enne määratud kellaaega osta kokku suurem kogus alkoholi ja siis seda festivalialal kasvõi südaööni rahumeeli tarbida, kuniks alkoholi kõrvale jagub mingit söögipoolist. 

Festival toimub sel nädalavahetusel reedest pühapäevani Lissaboni lõunapoolses äärelinnas Seixalis 30 hektari suuruses Quinta da Atalaia maavalduses.

Erinevate parteide juhid on kogu festivali ümber toimuvat skeemitamist nimetanud naeruväärseks ja vastuvõetamatuks. 

Lisaks on paljud piirkonnas tegutsevad ettevõtted otsustanud nädalavahetuseks oma uksed sulgeda, et vältida võimalikku nakatumisohtu ja sellele järgnevaid lukustamis- ja karantiinimeetmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles