Sõbrale naljakingi ostnud britti ähvardab vangistus Kataris

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Conor Howard ostis sõbrale naljakingi ja võib selle eest aastaks vangi minna.
Conor Howard ostis sõbrale naljakingi ja võib selle eest aastaks vangi minna. Foto: Kuvatõmmis gofundme lehelt

Briti noormees seisab silmitsi ohuga minna Kataris aastaks vangi, kuna sealse lennujaama politseinikud leidsid tema pagasist kümme Suurbritannia naelsterlingit maksnud naljakingiks mõeldud kanepiveski.

Šotimaalt Ida-Lothianist, Tranentist pärit 27-aastane Conor Howard lendas eelmise aasta oktoobris Austraaliast tagasi koju Šotimaale, kui ootamatult pidasid Kataris tehtud vahemaandumise ajal sealsed turvatöötajad ta kinni, sest leidsid mehe pagasist kahtlase nipsasja, vahendas The Sun.

Kahtlane ese oli nimelt kümme naela maksnud kanepiveski, mille Howard ostis ühele sõbrale kingituseks. 

Projektijuhina töötaval Howardil tuli kanepiveski tõttu veeta Katari lennujaama kambris kuus tundi, enne kui tal lubati lahkuda. Loogiliselt eeldas mees seejärel, et asi on lahendatud. 

Kuid pärast Howardi riigist lahkumist mõisteti ta tagaselja süüdi ning talle mõisteti rangete reeglitega Lähis-Ida riigis karistuseks 12 kuu pikkune vangistus.

Kuna Howardit polnud kohtusaalis ja teda ei saanud saata karistust kandma, kuulutati ta rahvusvaheliselt tagaotsitavaks

Šotlasel ei olnud tema nimel välja antud vahistamismäärusest ja vanglakaristusest vähimatki aimu, kuni Kreeka politseinikud pidasid ta eelmise nädala laupäeval Korful kinni. 

Kreekasse läks Howard külla oma vanematele Robert ja Adele Youngile, kes olid sinna puhkusele sõitnud.

«See on õudusunenägu,» kommenteeris juhtunut 55-aastane Robert Young.

Howardit ootab neljapäeval ees kohtuprotsess, kus Kreeka kohus otsustab, kas anda ta üle Katarile või tegeleda temaga Kreeka süsteemi kohaselt.

Kohtunikel tuleb otsustada, kas anda Howard Katarile välja või vabastada ta kautsjoni vastu.

Howardi õudusunenägu algas siis, kui ta lendas koos semu 27-aastase Ross McKinlayga Kreeka puhkusesaarele, et kohtuda seal vanemate Roberti ja Adelega.

Kuid riiki sisenemise ajal nägid ametnikud, et noormees on Kataris tagaotsitav.

«Üks meie sõber läks Conorile ja tema sõbrale lennujaama järele ning ta helistas meile, et Conor pole välja tulnud,» selgitas Robert Young.

Conor Howard saatis varsti pärast seda vanematele sõnumi, öeldes, et tema passi ei skannitud seoses rahvusvahelise vahistamismäärusega. 

Noormees viidi lennujaamast otse politseijaoskonda ja sealt edasi vanglasse. 

«Poiss, kellel pole kunagi varem jamasid olnud, on nüüd pidanud olema viis ööd Korfu linna karmis türmis. Ta on kambris koos kahe albaanlase ja kreeka tüübiga. Keegi neist ei räägi inglise keelt, nii et see on tema jaoks õudusunenägu,» kurtis isa.

Robert Youngi sõnul saavad nad trellide taga oleva pojaga suhelda vaid sisetelefoni kaudu ja neid lahutab klaas. 

«See on kohutav ja väga häiriv,» lisas murest murtud isa.

Conori tüdruksõber Robyn Gordon lendas Korfule esmaspäeval lootes võimalusele peigmeest näha. Kuid mõni aeg hiljem lendas ta koos mehe sõbra Ross McKinlayga reisijatele kehtestatud Covidi piirangute tõttu tagasi koju Šotimaale.

Howardi vanemad jäävad aga Korfule, kuni nende poeg loodetavasti vabaneb.

«Meie töötajad on pärast tema Korfus vahistamist olnud kontaktis ühe briti ja tema perega ning on ühenduses Kreeka ametivõimudega,» kommenteeris juhtunut Suurbritannia välisministeeriumi esindaja. 

Howardi sõbrad on mehe vabastamise ja kojutoomise jaoks loonud ka gofundme.com lehel korjanduse, millega loodavad aidata ta vabastada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles